Для тих, хто недолюблює з якихось причин промислові дріжджі, ідеальною альтернативою домашнього хліба стане виріб на заквасці. У даному рецепті пропонуємо використовувати житнє закваску, а борошно брати і житнє і пшеничне практично в рівних пропорціях. Такий хліб буде мати рум’яну, щільну і повітряну скоринку, пористий вологим м’якуш і легку делікатну кислинку. Рецепт розрахований на буханець вагою в один кілограм.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Вода – 220 мл
  • Борошно пшеничне – 250 гр.
  • Житнє обдирне борошно – 200 гр.
  • Житня закваска – 400 гр.
  • Сіль велика – 2 ч. л.
  • Насіння соняшнику – 60 гр.

Процес приготування:

Приступимо до готуванні хліба на заквасці в хлібопічці Мулинекс. Насіння соняшника рекомендується замочувати заздалегідь, як мінімум, за пару годин до початку замісу тіста. Їх текстура стане м’якше і вдаліше буде поєднуватися з хлібним м’якушем. Воду в зазначеній кількості підігріваємо до теплого стану, виливаємо в чашу хлібопічки. Додаємо слідом житню закваску, замочені насіння і сіль. Поверх рідин висипаємо обидва види борошна: пшеничне і житнє.

Встановлюємо чашу з інгредієнтами в хлібопічку. Закриваємо кришку і вибираємо програму «Французька булка» – в такому режимі хліб завжди виходить з особливо хрусткою і повітряної скоринкою. Натискаємо вага – 1 кілограм. Далі натискаємо кнопку старту – прилад за даною програмою почне заміс, потім расстойку, а потім і випікання хліба.

Після закінчення часу програми хлібопічка подасть звуковий сигнал, і чашу з готовим хлібом вже можна діставати.

Чашу перевертаємо і витягаємо буханець. З дна хліба акуратно витягаємо гаки для замісу тіста.

Кладемо хліб на решітку, щоб скоринка при остиганні не розмокла від конденсату, і даємо йому повністю охолонути.

Приємного апетиту!

Бездріжджовий хліб в хлібопічці Житній хліб в хлібопічці Житній хліб на заквасці в хлібопічці Хліб в хлібопічці на 750 грам Хліб в хлібопічці на 900 грам Хліб на воді в хлібопічці