В даному рецепті вам пропонується приготувати квас двоступінчастим методом. Спочатку готується закваска, а потім на основі її – квас. Процес займає час, але смак цього напою коштуватиме. На готової заквасці наступні порції квасу ви зможете приготувати швидше. Готуємо житній квас без дріжджів.
Інгредієнти: на 3 л.
- Житній хліб – 1 шт.
- Цукор-пісок – 1 склянка
- Ізюм – 6 шт.
Процес приготування:
Рецепт житнього квасу без дріжджів простий у приготуванні! Житній хліб наріжте на скибочки. Викладіть їх на деко, застелене шматочком паперу для випічки, і обсмажте хліб в духовці при 160°С. Обсмажуйте хліб до золотистого кольору.
Приготовані сухарі дістаньте з духовки. Видаліть підгорілі шматочки, інакше смак квасу буде зіпсований.
Закип’ятіть 1 літр води і остудіть її. Воду налити в літрову банку, один скибочку обсмаженого хліба розламайте на шматочки і покладіть в банку з водою. Додайте у воду 2 чайні ложки цукру. Банку прикрийте серветкою і поставте її на 2-3 дні в тепле місце. Це буде закваска для першої порції квасу.
За цей час закваска стане каламутною і придбає досить кислий смак, але це і потрібно для гарного квасу.
Приготовану закваску перелийте в чисту 3-літрову банку. Покладіть в неї всі хлібні сухарі, заповнюючи її лише на третину об’єму. До рівня плічок налийте в банку охолоджену кип’ячену воду. Цукор на цьому етапі не додається.
Банку накрийте серветкою і поставте на 2 дня в той же тепле місце для бродіння.
Після закінчення цього часу квас процідити через друшляк з марлею в інший посуд. Залишився м’якушка хліба можете використовувати для наступної порції квасу. Його зберігайте в холодильнику.
квас насипте цукор, перемішайте і спробуйте на смак. Потім розлийте квас з чистим пляшках і в кожну покладіть по 4 штуки ізюм (родзинки не моє), щоб напій став більш газованим.
Пляшки кілька годин потримати в теплі, а потім охолодіть в холодильнику і можете подати до столу.
Пийте на здоров’я!
Квас в домашніх умовах Хлібний квас без дріжджів Хлібний квас з родзинками Хлібний квас на 3 літри