Домашні соуси набагато корисніше покупних, а ось за смаком нічим їм не поступаються. Дуже апетитним виходить зі слив ткемалі і перцю. Він доповнить практично будь-яку страву, м’ясну або овочеву. Пряні спеції і оригінальне поєднання інгредієнтів додасть їм особливий аромат.


Інгредієнти: на 2 л.

  • Слива синя – 3 кг
  • Перець чорний мелений – 2 шт.
  • Часник – 2 головки
  • Вода – 500 мл
  • Кінза – 300 гр.
  • Петрушка – 200 гр.
  • Перець червоний мелений – 0.5 ч. л.
  • Коріандр – 2 ч. л.
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Цукор-пісок – за смаком
  • Масло рослинне – 3 ч. л.

Процес приготування:

Готувати зі слив ткемалі легко! Сливи промиваємо водою, розрізаємо на половинки і видаляємо кісточку.

Перекладаємо сливи в каструлю і заливаємо водою. Ставимо каструлю на слабкий вогонь і варимо їх 30 хв, періодично помішуючи, щоб вони не пригоріли. За цей час сливи стануть м’якими і досить сильно розваряться.

Тепер зливаємо воду за допомогою друшляка. А сливи перетираємо до стану пюре. Додаємо в нього сіль, цукор і спеції.

Зелень промиваємо, часник очищаємо і ділимо на шматочки, а перець позбавляємо від насіння. Подрібнюємо ці інгредієнти в чаші блендера.

До сливового пюре заливаємо один стакан компоту і варимо ще півгодини. Після цього додаємо подрібнений часник і зелень, розмішуємо і тримаємо на вогні 10 хв.

У готовий соус додаємо рослинне масло і розкладаємо його по банках, закатуємо. І чекаємо повного остигання перед тим, як поставити їх у холодильник.

Приємного апетиту!

Сливи на зиму