Домашні соуси набагато корисніше покупних, а ось за смаком нічим їм не поступаються. Дуже апетитним виходить зі слив ткемалі і перцю. Він доповнить практично будь-яку страву, м’ясну або овочеву. Пряні спеції і оригінальне поєднання інгредієнтів додасть їм особливий аромат.
Інгредієнти: на 2 л.
- Слива синя – 3 кг
- Перець чорний мелений – 2 шт.
- Часник – 2 головки
- Вода – 500 мл
- Кінза – 300 гр.
- Петрушка – 200 гр.
- Перець червоний мелений – 0.5 ч. л.
- Коріандр – 2 ч. л.
- Сіль – 2 ст. л.
- Цукор-пісок – за смаком
- Масло рослинне – 3 ч. л.
Процес приготування:
Готувати зі слив ткемалі легко! Сливи промиваємо водою, розрізаємо на половинки і видаляємо кісточку.
Перекладаємо сливи в каструлю і заливаємо водою. Ставимо каструлю на слабкий вогонь і варимо їх 30 хв, періодично помішуючи, щоб вони не пригоріли. За цей час сливи стануть м’якими і досить сильно розваряться.
Тепер зливаємо воду за допомогою друшляка. А сливи перетираємо до стану пюре. Додаємо в нього сіль, цукор і спеції.
Зелень промиваємо, часник очищаємо і ділимо на шматочки, а перець позбавляємо від насіння. Подрібнюємо ці інгредієнти в чаші блендера.
До сливового пюре заливаємо один стакан компоту і варимо ще півгодини. Після цього додаємо подрібнений часник і зелень, розмішуємо і тримаємо на вогні 10 хв.
У готовий соус додаємо рослинне масло і розкладаємо його по банках, закатуємо. І чекаємо повного остигання перед тим, як поставити їх у холодильник.
Приємного апетиту!
Сливи на зиму