Зур біляш являє собою національне блюдо татарської кухні. «Зур» перекладається як «великий». Апетитний пиріг з м’ясом і картоплею стане прикрасою сімейного застілля або святкового торжества. Випічка виходить соковитою і неймовірно смачною.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Для тіста: –
  • Борошно пшеничне – 2,5 склянки
  • Маргарин вершковий – 100 гр.
  • Кефір – 250 мл
  • Розпушувач тіста – 1 ч. л.
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Цукор-пісок – 0,5 ч. л.
  • Для начинки: –
  • Цибуля ріпчаста – 3 головки
  • Бульйон з курки – 200 мл
  • Куряче філе – 200 гр.
  • Яловичина – 300 гр.
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Сіль – за смаком
  • Зіра – за смаком
  • Картопля – 2 шт.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Масло вершкове – 40 гр.
  • Яйце – 1 шт.

Процес приготування:

Підготуйте всі необхідні інгредієнти для приготування зур біляші з м’ясом і картоплею. Яловичину ретельно вимийте, потім обсушити паперовими рушниками і пропустіть через м’ясорубку. Куряче філе також вимийте і обсушіть. Фарш можна використовувати вже готовий. Ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння.

Картоплю добре вимийте, а потім очистіть від шкірки за допомогою овочечистки, після чого наріжте дрібним кубиком. Очищений ріпчасту цибулю дрібно наріжте. Підготовлене куряче філе наріжте дрібним кубиком.

Підготовлені інгредієнти для начинки викладіть в глибоку миску, добре перемішайте. Додайте сіль, чорний мелений перець, зіру за смаком. Знову добре перемішайте.

Маргарин розтопіть, додайте в нього кефір, цукровий пісок і сіль. Гарненько перемішайте. Поступово просіяти пшеничне борошно і розпушувач. Замісіть м’яке еластичне тісто. Тісто розділіть навпіл, одну частину розкачайте і викладіть у форму, застелену пекарським папером.

Після чого рівномірно розподіліть приготовану начинку. Влийте курячий бульйон. Зверху викладіть лавровий лист.

тісто також розкачайте. Накрийте зверху начинку і гарненько защепіть бортики. У центрі зробіть отвір. З невеликого шматочка тіста зробіть кришечку і закрийте отвір.

Куряче яйце збовтайте до однорідної консистенції. Скориставшись силіконової пензликом, змастіть поверхню пирога.

Деко покладіть в заздалегідь розігріту до 180 градусів духовку і випікайте зур біляш 1 годину 20 хвилин. Готовий пиріг вийміть з духовки і змастіть поверхню вершковим маслом.

Трохи остудіть зур біляш.

Потім наріжте на порції і подавайте до столу.

Приємного апетиту!

Біляші Біляші без дріжджів Біляші з м'ясом Біляші з м'ясом і картоплею Біляші на кефірі без дріжджів