Зур біляш являє собою національне блюдо татарської кухні. «Зур» перекладається як «великий». Апетитний пиріг з м’ясом і картоплею стане прикрасою сімейного застілля або святкового торжества. Випічка виходить соковитою і неймовірно смачною.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Для тіста: –
- Борошно пшеничне – 2,5 склянки
- Маргарин вершковий – 100 гр.
- Кефір – 250 мл
- Розпушувач тіста – 1 ч. л.
- Сіль – 0,5 ч. л.
- Цукор-пісок – 0,5 ч. л.
- Для начинки: –
- Цибуля ріпчаста – 3 головки
- Бульйон з курки – 200 мл
- Куряче філе – 200 гр.
- Яловичина – 300 гр.
- Перець чорний мелений – за смаком
- Сіль – за смаком
- Зіра – за смаком
- Картопля – 2 шт.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Масло вершкове – 40 гр.
- Яйце – 1 шт.
Процес приготування:
Підготуйте всі необхідні інгредієнти для приготування зур біляші з м’ясом і картоплею. Яловичину ретельно вимийте, потім обсушити паперовими рушниками і пропустіть через м’ясорубку. Куряче філе також вимийте і обсушіть. Фарш можна використовувати вже готовий. Ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння.
Картоплю добре вимийте, а потім очистіть від шкірки за допомогою овочечистки, після чого наріжте дрібним кубиком. Очищений ріпчасту цибулю дрібно наріжте. Підготовлене куряче філе наріжте дрібним кубиком.
Підготовлені інгредієнти для начинки викладіть в глибоку миску, добре перемішайте. Додайте сіль, чорний мелений перець, зіру за смаком. Знову добре перемішайте.
Маргарин розтопіть, додайте в нього кефір, цукровий пісок і сіль. Гарненько перемішайте. Поступово просіяти пшеничне борошно і розпушувач. Замісіть м’яке еластичне тісто. Тісто розділіть навпіл, одну частину розкачайте і викладіть у форму, застелену пекарським папером.
Після чого рівномірно розподіліть приготовану начинку. Влийте курячий бульйон. Зверху викладіть лавровий лист.
тісто також розкачайте. Накрийте зверху начинку і гарненько защепіть бортики. У центрі зробіть отвір. З невеликого шматочка тіста зробіть кришечку і закрийте отвір.
Куряче яйце збовтайте до однорідної консистенції. Скориставшись силіконової пензликом, змастіть поверхню пирога.
Деко покладіть в заздалегідь розігріту до 180 градусів духовку і випікайте зур біляш 1 годину 20 хвилин. Готовий пиріг вийміть з духовки і змастіть поверхню вершковим маслом.
Трохи остудіть зур біляш.
Потім наріжте на порції і подавайте до столу.
Приємного апетиту!
Біляші Біляші без дріжджів Біляші з м'ясом Біляші з м'ясом і картоплею Біляші на кефірі без дріжджів