Аджика – пастоподібна гостра приправа, яку подають до м’ясних страв. Пряний соус має велику кількість рецептів. Поширений рецепт аджики включає у собі помідори. Також аджику готують із слив, яблук і кабачків. Я пропоную приготувати аджику з кабачків з томатною пастою.


Інгредієнти: на 1.8 л.

  • Кабачки – 2 кг
  • Цибуля ріпчаста – 3 головки
  • Морква – 1 шт.
  • Болгарський перець солодкий – 600 гр.
  • Масло рослинне – 150 мл
  • Томатна паста – 300 гр.
  • Цукор-пісок – 1 ст. л.
  • Вода – 200 мл
  • Часник – 1 головка
  • Сіль – 1,5 ст. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Оцет столовий 9% – 1 ст. л.
  • Зелень – за смаком
  • Пластівці перцю чилі – за смаком

Процес приготування:

Почнемо готувати аджику з кабачків з томатною пастою на зиму. Вимийте кабачки, обсушіть їх і очистіть від шкірки за допомогою овочечистки. Столовою ложкою вийміть серцевину з насінням. Болгарський перець вимийте і очистіть від насіння і серцевини. Ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння, промийте під водою. Очищені овочі пропустіть через м’ясорубку або подрібніть за допомогою кухонного комбайна, також можна використовувати блендер.

Викладіть в металевий посуд з товстим дном, в якій будете готувати аджику. Моркву ретельно вимийте, очистіть від шкірки за допомогою овочечистки, а потім натріть на крупній тертці. Викладіть до решти інгредієнтів. Додайте необхідну кількість питної води, цукру, кухонної солі і томатної пасти.

Ємність з овочами поставте на середній вогонь і доведіть до кипіння. Зменшіть вогонь і варіть кабачкову аджику приблизно 40 хвилин, періодично помішуючи. Часник очистіть від лушпиння, пропустіть через прес, подрібніть за допомогою блендера або дрібної теркою. Додайте в каструлю разом з чорним меленим перцем і рослинним маслом. Ретельно перемішайте.

Банки ретельно вимийте і стерилізуйте в мікрохвильовій печі або в духовці. Кришки закип’ятіть в каструлі. Зелень ретельно промийте, обсушіть і подрібніть. Додайте в аджику разом з сушеним гострим перцем і оцтом. Добре перемішайте і зніміть з вогню.

Розкладіть гарячу аджику з кабачків по стерильним банкам. Закрутіть стерильними кришками. Гарячі банки з аджикою переверніть догори дном. Закутати теплою ковдрою і залиште до повного охолодження на 12 годин. Потім приберіть в темне прохолодне місце на зберігання.

Решту аджику можна пробувати після повного остигання.

Приємного апетиту!

Абхазька аджика Аджика без яблук Аджика кавказька Аджика Кобра Аджика на зиму Гострі кабачки на зиму Консервовані кабачки