Азербайджанський плов з куркою має особливу технологію приготування. Це блюдо вимагає чимало часу і зусиль, тому готують такий плов для святкового столу. Для плову окремо готується м’ясо курки з овочами. Окремо варять до напівготовності рис. Готуються з тіста особливі коржики і ними вистилають дно посуду для плову. На коржі поміщають рис і обов’язково додають шафран. Окремо готують сухофрукти.


Інгредієнти: на 7 порц.

  • Курка – 1.5 кг
  • Рис білий – 700 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1.5 кг
  • Курага – 200 гр.
  • Урюк – 200 гр.
  • Чорнослив – 200 гр.
  • Виноград Кишмиш – 200 гр.
  • Лимон – 0.5 шт.
  • Цукор-пісок – 0.5 ч. л.
  • Масло вершкове (топлене) – 800 гр.
  • Борошно пшеничне – 5 ст. л.
  • Сметана – 3 ст. л.
  • Куркума – 0.5 ч. л.
  • Шафран – 1 ч. л.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Процес приготування:

Як почати готувати азербайджанський плов з куркою? Спочатку підготуйте всі продукти для приготування азербайджанського плову. Курку добре промийте і наріжте на порційні шматочки. Почистіть цибулю і наріжте тонкими чверть кільцями. Промийте сухофрукти і обсушіть їх паперовим рушником.

Шматочки курки помістіть на окрему сковороду, по своєму смаку посипте сіллю і чорним перцем, додайте трохи води і тушкуйте протягом 15 хвилин. На іншій сковороді протягом 5 хвилин обсмажте на рослинному маслі нашатковану цибулю. Потім до нього додайте сік половинки лимона, цукор, промитий урюк і чайну ложку топленого вершкового масла. Цибулю перемішайте і посмажте ще 5 хвилин на середньому вогні.

Потім до курки насипте куркуму, покладіть до неї 1 ст. л. топленого масла і тушкуйте ще 5 хвилин.

Потім в сковороду до тушкованої курки перекладіть обсмажений з урюком цибулю, перемішайте і тушкуйте 5-10 хвилин. Курка для плову приготовлена.

Перекладіть курку на окреме блюдо, на якому будете подавати.

Тепер можете приступати до готування рису. Відміряйте вказане в рецепті його кількість і підготуйте шафран.

Рис ретельно і кілька разів промийте холодною водою і на 10 хвилин залийте його окропом. Потім у великій каструлі закип’ятіть чисту воду з невеликою кількістю солі. У окріп перекладіть рис і варіть до готовності на невеликому вогні.

Поки рис вариться, залийте шафран 100 мл окропу, прикрийте його серветкою і поставте в тепле місце для настоювання.

Потім замісіть тісто для коржа. Відміряйте потрібну кількість інгредієнтів для тіста.

В посуд для замішування тіста покладіть сметану і трохи посоліть. Потім насипте борошно і рукою замісіть круте тісто. З тіста сформуйте коржик і помістіть її на дно посуду, в якій будете готувати плов. Для цього добре підходить велика антипригарна сковорода.

Відварений рис відкиньте на друшляк і викладіть його на коржі.

На рис вилийте заварений шафран. Потім рис полийте іншим топленим маслом, попередньо його добре розігрів у мікрохвильовці. На рис покладіть чистий рушник і зверху сковороду щільно закрийте кришкою. Готуйте рис 8 хвилин на великому вогні, щоб запеклася коржик, а потім 20 хвилин на мінімальному вогні.

Якщо є час і можливість, то потримаєте рис 2 години під теплим покривалом. Потім рис перекладіть на іншу страву, щоб запечений корж була зверху.

На топленому маслі окремо обсмажте протягом 10 хвилин чорнослив з курагою і протягом 5 хвилин родзинки. Обсмажені сухофрукти перекладіть на окреме блюдо.

Азербайджанський плов готовий. Приготовлені курку, рис з коржиком і обсмажені сухофрукти можете подавати до столу.

На порційні тарілки гості самі покладуть курку-рис-солодощі по своєму смаку.

Приємного апетиту!

Вірменський плов Пісний плов Плов Плов з круглозерним рисом Плов з м'ясом і курагою Плов на сковороді Солодкий плов