Бананова випічка завжди пізнавана – по специфічному темним кольором, особливому аромату і ніжного м’якому м’якушці. Не дивно, що у бананових кексів багато любителів. Щоб скорегувати вологість банана, вводимо до складу тіста вершкове масло – воно допоможе кексу стати більш розсипчастим і пористим. З цією ж метою додамо і соду. А банани рекомендуємо використовувати м’які, стиглі – вони солодкі і текстура у них добре підходить для кексу.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Масло вершкове – 200 гр.
- Банан – 4 шт.
- Борошно пшеничне – 300 гр.
- Яйце – 4 шт.
- Цукор-пісок – 1 склянка
- Сода харчова – 1 ч. л.
- Оцет столовий 9% – 1 ч. л.
- Масло – для змазування
- Цукрова пудра для прикраси
- Шоколад – 50 гр.
- Вершки – 3 – 4 ст. л.
Процес приготування:
Почнемо готувати банановий кекс в мультиварці Редмонд. Відразу підготуємо банани. Очищаємо їх від шкірки, покласти в миску і один за іншим тиснемо виделкою до неоднорідного пюреобразного стану. Звичайно, можна пюрировать і заглибним блендером, але в цьому випадку не залишиться дрібних бананових шматочків – в готовому кексі вони відчуваються дуже цікаво.
В окрему миску розбиваємо яйця і додаємо цукровий пісок. Починаємо збивати міксером на низькій швидкості, поступово додаючи обертів. Збиваємо суміш до отримання пишної світлої густої піни. На процес збивання потрібно приділити не менше чотирьох-п’яти хвилин, так як добре збита яєчна основа забезпечить кексу пишність і пористість.
Вершкове масло розм’якшуємо в мікрохвильовці в режимі «розморожування». Або дістаємо з холодильника заздалегідь, щоб воно встигло придбати м’яку консистенцію. Краще його не розтоплювати до рідкого стану. Кладемо м’яке масло в яєчно-цукрову піну, збиваємо ще хвилину-півтори.
Тепер кладемо в отриману масу погашену в оцті соду і всипаємо просіяне борошно. Змішуємо всі разом на низькій швидкості.
В останню чергу додаємо в тісто раніше приготоване бананове пюре. Ретельно перемішуємо до однорідності. Тісто для кексу готово.
Чашу мультиварки змащуємо вершковим маслом. Викладаємо в неї приготоване тісто, вирівнюємо поверхню. Встановлюємо в чашу мультиварки, закриваємо кришку, вибираємо режим «Випічка» на одну годину 20 хвилин. Натискаємо «Старт». Після закінчення часу програми перевіряємо готовність кексу, встромивши в нього зубочистку: якщо вона виходить сухою, кекс готовий.
Перевертаємо готовий кекс догори дном з чаші на решітку, даємо йому повністю охолонути, щоб вологий м’якуш стабілізувався і оформився.
Повністю остиглий кекс посипаємо просіяного цукровою пудрою. У сотейнику гріємо вершки і кладемо в них поламаний на шматочки шоколад. Коли шоколад розтопиться і повністю змішається з вершками, знімаємо сотейник з плити, не доводячи до кипіння. Приготованою глазур’ю поливаємо банановий кекс поверх цукрової пудри. Даємо шоколаду застигнути. Розрізаємо кекс на порції і подаємо до столу. Найкращий супровід – чашечка запашної кави.
Приємного апетиту!
Кекси Кекси без родзинок Кекси в мультиварці Шоколадний кекс без молока Шоколадний кекс в мультиварці Шоколадні кекси