Дуже м’яке, ніжне тісто для пиріжків. Готуємо його заварним способом, без додавання дріжджів, на воді. Тісто виходить м’яким приємною консистенції і комфортно в роботі. В якості начинки можна використовувати все, що душа забажає – як солодкі, так і закусочні варіанти.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Вода – 1 склянка
  • Борошно пшеничне – 3 – 3,5 склянки
  • Масло вершкове – 60 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Сіль – 0.33 ч. л.
  • Сода харчова – 0.20 ч. л.

Процес приготування:

Для приготування бездріжджового тіста на воді для пиріжків на сковороді у каструлю наливаємо воду в зазначеній кількості. Кладемо в воду вершкове масло, сіль і ставимо каструлю на плиту. Доводимо вміст до кипіння. Масло має розтопитися.

В отриману киплячу суміш висипаємо один стакан борошна і швидко перемішуємо вінчиком, щоб відразу розбити всі грудки.

Знімаємо каструлю з плити і розбиваємо в гарячу борошняну масу яйця, по черзі одне за іншим, ретельно вимішуючи після кожного додавання.

Поступово додаємо борошно разом з содою і замішуємо руками тісто.

Воно повинно вийти м’яким, пружним, некрутим. Скачуємо тісто в кулю, покласти в миску, закриваємо кришкою і залишаємо на тридцять-сорок хвилин для «відпочинку».

Робочу поверхню злегка підсипаємо борошном. Тісто викладаємо з миски і розділяємо на дві частини, кожну з яких потім розгортаємо в джгут і ріжемо на невеликі частини, відповідно до бажаного розміру пиріжків. Кожен шматочок тіста скачуємо в кулю.

Кожен кульку розгортаємо в тонкий коржик, на середину якої викладаємо начинку – у даному випадку це картопляне пюре зі смаженою цибулею та спеціями.

Протилежні краї коржа з’єднуємо і щільно защипуємо пальцями. Долонею злегка притискаємо пиріжок, щоб надати йому більш плоску форму.

У сковороді розігріваємо таку кількість рослинного масла, щоб воно покривало дно шаром в один-півтора сантиметри.

Розігріваємо масло до гарячого стану і викладаємо пиріжки. Смажимо їх з обох боків до рум’яної скоринки на середньому вогні.

Готові пиріжки після смаження обсушуємо на паперовому рушнику, щоб воно ввібрало надлишок жиру.

Подаємо пиріжки в гарячому або теплому вигляді. Після охолодження їх зручно розігрівати в мікрохвильовій печі.

Смачного!

Тісто без яєць для пиріжків Тісто для пиріжків без дріжджів Тісто для пиріжків без яєць і дріжджів Тісто для пиріжків в маслі Швидке тісто для пиріжків без дріжджів Швидке тісто для пиріжків на воді