Відомо, що, мабуть, найважливішим «інгредієнтом» для хорошого бісквітного тіста є потужний міксер. Саме він допоможе якісно збити яєчно-цукрову основу, що і є основною умовою пишності і легкості готового виробу. Що робити, якщо міксера немає? Дива не станеться – доведеться докласти фізичні зусилля, щоб максимально пишно збити яйця з цукром віночком вручну. Але ще можна додатково «допомогти» тесту розпушувачем. Доданий в останню чергу, він запускає в тесті реакцію з вивільненням бульбашок повітря: вони і допоможуть масі піднятися при випічці, а готового бісквіту бути легким і повітряним.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Яйце – 4 шт.
  • Цукор-пісок – 160 гр.
  • Борошно пшеничне – 200 гр.
  • Розпушувач тіста – 10 гр.

Процес приготування:

Готувати бісквіт без міксера легко! Яйця завчасно дістаємо з холодильника, щоб до моменту приготування тіста вони встигли прийняти кімнатну температуру.

Розбиваємо яйця в об’ємну миску.

Засипаємо зазначеною кількістю цукру і починаємо збивати віночком вручну. Ефективно виходить збивати, якщо здійснювати кругові рухи, одночасно з тим піднімаючи масу знизу вгору. Важливо, щоб цукрові кристали повністю розчинилися, яєчно-цукрова маса спінилася, загусла, бульбашки повітря стали дрібними, а сама суміш – повітряно-щільною. На процес збивання може піти приблизно п’ятнадцять хвилин.

Борошно попередньо просіваємо, щоб додатково збагатити його киснем.

Порціями додаємо борошно в яєчно-цукрову масу, вимішуючи віночком після кожного додавання.

Коли весь обсяг борошна буде доданий, а підсумкова консистенція тесту буде повністю однорідна, висипаємо по поверхні тіста розпушувач і перемішуємо.

Духовку необхідно попередньо розігріти до 180 градусів.

Форму для випічки також завчасно змащуємо маслом або застеляємо промасленим пергаментом. Якщо форма силіконова, то нічим змащувати не потрібно.

Після того, як був доданий розпушувач, тісто відразу виливаємо в підготовлену форму, розрівнюємо поверхню і ставимо в духовку на середній рівень.

Випікаємо протягом 25-30 хвилин. За час випічки бісквіт повинен помітно збільшитися в обсязі і добре зарум’яниться. Під час випікання не можна відкривати духовку, інакше тісто опаде. Лише в кінці приготування можна відкрити духовку, щоб перевірити готовність бісквіта, встромивши в нього зубочистку: якщо вона вийшла суха з середини бісквіта, значить він готовий.

Форму з бісквітом дістаємо з духовки, даємо трохи охолонути.

Потім витягуємо виріб з форми і даємо йому вже повністю охолонути, помістивши на решітку.

Приємного апетиту!

Бісквіт Бісквіт в духовці Бісквіт в духовці класичний