Рецепт чорничного пирога зі сметанною заливкою стане вашою паличкою виручалочкою в ягідний сезон, хоча його прекрасно можна приготувати і з замороженими ягодами. Ніжна і м’яка, начинка чудово поєднується з крихким домашнім пісочним тістом, а чорниця надає соковитість і яскравий смак.
Інгредієнти: на 8 порції.
- Для тіста: –
- Борошно – 300 гр.
- Цукор-пісок – 30 гр.
- Масло вершкове – 150 гр.
- Сметана – 40 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Розпушувач тіста (для тіста) – 1 ч. л.
- Для начинки: –
- Сметана – 250 гр.
- Цукор-пісок – 100 гр.
- Ванільний цукор – 10 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Крохмаль кукурудзяний – 30 гр.
- Чорниця – 300 гр.
- Сіль 0.25 ч. л.
Процес приготування:
Почнемо готувати чорничний пиріг зі сметанною заливкою з пісочного тіста. Помістіть розм’якшене вершкове масло в глибоку миску. Щоб масло размягчилось до потрібної нам консистенції досить потримати його при кімнатній температурі близько півгодини. До размягченному олії додайте цукор, сметану і збийте яйце. Змішайте інгредієнти за допомогою блендера або міксера. Змішайте борошно з розпушувачем і просіяти в миску з іншими інгредієнтами. Перемішайте спершу з допомогою ложки, а потім замішують руками, поки тісто не стане еластичним і не збереться в один клубок.
Візьміть форму для випічки. Відмінно підійдуть форми з діаметром 24-26 див. Розподіліть по ній тісто, формуючи при цьому високі бортики (не менше 5 см). Бортики можна формувати як пальцями, так і за допомогою склянки, притискаючи тісто до стінок форми. Намагайтеся, щоб товщина тесту була скрізь однаковою. Це згодом дозволить основі для пирога рівномірно пропектися. Поставте форму з основою з пісочного тіста в холодильник. Нехай вона охолоджується, поки ви займаєтеся начинкою.
Підготуйте чорницю. Для пирога можна використовувати як заморожені, так і свіжу ягоду. Якщо ви використовуєте заморожену ягоду, то її можна буде помістити відразу в основу, щоб ягода не встигла пустити сік. Якщо ви використовуєте свіжу ягоду, то попередньо переберіть її, промийте і просушіть на паперовому рушнику. Потім пересипте в тарілку і змішайте з кукурудзяним крохмалем (15 гр.).можна використовувати і картопляний крохмаль, але він може залишати присмак в готовому десерті.
Всипте чорницю в охолоджену пісочну основу.
Для сметанною заливки збийте яйця з цукром до пишності.
Потім додайте до суміші яєць з цукром сметану і ванільний цукор. Знову перемішайте. Останнім введіть крохмаль і ще раз розмішайте. Заливку.
Акуратно вилийте сметанную заливку на ягоди чорниці, що знаходяться в пісочній основі.
Розігрійте духовку до 180°С і помістіть в неї форму з пирогом. Випікайте орієнтовно 40-45 хвилин. Готовий пиріг повинен добре зарум’яниться, а при тесті зубочисткою, залишати на ній тільки слід від чорниці, без натяку на заливку
Готовий пісочний пиріг з чорницею і сметанною заливкою повністю остудіть і тільки запісля цього вийміть з форми. Ідеально, якщо у вас вийде залишити його в холодильнику на 7-8 годин. За цей час пиріг повністю стабілізується і буде легко нарезаться. Якщо ж такої можливості немає, то нічого страшного. На смакові якості десерту це ніяк не вплине, просто порційні шматочки вийдуть зовні не ідеальними.
Приємного апетиту!
Відкритий пиріг з чорницею Заливний пиріг Пиріг з чорницею Пиріг з чорницею і сметанною заливкою Пиріг з чорницею на сметані Пироги Тісто для заливного пирога