Смачний домашній кетчуп ніжної консистенції без додання оцту і крохмалю – це реально! Кетчуп домашнього приготування з натуральних свіжих овочів з додаванням великої кількості свіжої зелені. Яким він буде: гострим або не дуже, з зеленню або без – вирішуєте тільки ви. Найголовніше, що він натуральний і не містить консервантів, а значить – його можна запропонувати навіть дітям!


Інгредієнти: на 3 л.

  • Помідори свіжі – 3 кг
  • Болгарський перець солодкий – 1,5 кг
  • Яблука Антонівка – 500 гр.
  • Кабачки – 600 гр.
  • Морква – 2 шт.
  • Перець чилі – 1 шт.
  • Часник – 5 – 6 головок
  • Петрушка – 1 пучок
  • Базилік свіжий – 1 пучок
  • Лавровий лист – 4 – 6 шт.
  • Перець чорний горошок – 10 шт.
  • Олія соняшникова – 4 – 6 ст. л.
  • Сіль – 6 ч. л.
  • Цукор-пісок – 3 – 5 ст. л.

Процес приготування:

Для приготування домашній кетчуп без оцту ми відбираємо стиглі соковиті помідори з м’ясистою серцевиною. Помідори промиваємо і викладаємо на рушник, щоб вони трохи просохли. Перець промиваємо, розрізаємо навпіл, видаляємо плодоніжки і насіння. Моркву чистимо від шкірки і промиваємо під струменем води. Часник чистимо і промиваємо. Свіжу зелень промиваємо під прохолодною проточною водою і викладаємо на рушник, щоб вона просохла. Кабачок промиваємо і чистимо від шкірки, якщо насіння в шинку вже тверді і сформовані – видаляємо їх. Яблука промиваємо, чистимо від шкірки, розрізаємо навпіл і видаляємо серцевину.

Помідори подрібнюємо блендером в пюре або пропускаємо через м’ясорубку. Морква, болгарський і гострий перець, яблука і кабачок також подрібнюємо і додаємо в каструлю до томатного пюре. Каструлю ставимо на вогонь, додаємо лавровий лист і перець горошком, перемішуємо і доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь і варимо овочі, періодично помішуючи близько години.

Після того, як овочі проварилися зо годину, ще раз добре пробиваємо їх блендером для отримання однорідної гладкої консистенції. Додаємо в кетчуп сіль і цукор, перемішуємо і варимо масу ще 20 хвилин.

Просушену зелень відриваємо від гілочок, зубчики часнику подрібнюємо блендером.

Часник і зелень викладаємо в каструлю, додаємо рослинне масло, добре перемішуємо і варимо кетчуп 5 хвилин. Після чого знімаємо його з вогню.

Готовий гарячий кетчуп розкладаємо по простерилизованным банкам, закручуємо прокип’яченими кришками і залишаємо при кімнатній температурі до повного охолодження. Після чого прибираємо кетчуп на зберігання в холодильник.

Гострі кабачки на зиму Кабачки на зиму Кетчуп з помідорів з яблуками Помідори з яблуками на зиму Салат з кабачків, перцю і моркви на зиму Салат з помідорів, перцю і моркви