Якщо ви хочете спекти дріжджовий пиріг з фруктами, можна використовувати їх не тільки в свіжому вигляді, але і в замороженому. Попередньо треба дати сировини відтанути, щоб пішла зайва волога. В даному випадку готуємо пиріг з абрикосами – випічка виходить дуже соковитою, з кислинкою, з ніжним м’якушем і рум’яною скоринкою.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Борошно – 500 гр.
- Цукор-пісок – 5 ст. л.
- Ванільний цукор – 10 гр.
- Яйце – 2 шт.
- Масло вершкове – 30 гр.
- Молоко коров’яче – 250 мл
- Масло рослинне – 50 мл
- Сіль – 1 щіпка
- Сухі дріжджі – 10 гр.
- Абрикоси – 200 гр.
- Масло рослинне – для змазування
Процес приготування:
Для приготування дріжджового пирога з замороженими абрикосами активуємо дріжджі. Для цього молоко підігріваємо до теплого стану. Висипаємо в нього дріжджі і цукор, перемішуємо.
Залишаємо масу в теплому місці на п’ятнадцять-двадцять хвилин, поки на поверхні не з’явиться піна.
До дріжджової маси додаємо сіль, розтоплене вершкове масло, рослинна олія, одне збите яйце, ванільний цукор, перемішуємо.
В отриману суміш просіваємо борошно, замішуємо м’яке тісто. Маса виходить гладкою, оформленої, не липне до рук.
Поміщаємо замішане тісто в миску, накриваємо рушником і ставимо в тепле місце для підйому.
Орієнтовно через годину тісто має піднятися і збільшитися в два-два з половиною рази.
Форму для випічки змащуємо рослинним маслом. Якщо форма силіконова, то можна і не змащувати. Тісто ділимо на дві частини. Одну з них розгортаємо в пласт і викладаємо в підготовлену форму.
Обробляємо абрикоси: даємо їм розморозитися, видаляємо кісточки, якщо є. Зверху на тесті розкладаємо абрикоси шкіркою вгору. Якщо плоди кислі, то можна присипати цукром за смаком.
Другу частину тіста розкачуємо у тонкий довгий пласт. Нарізаємо три тонкі смужки. Плетемо з них косичку і викладаємо її по краю пирога. Із залишків тіста вирізаємо декоративні фігурки і розкладаємо їх на абрикосах. Яйце збовтуємо і змащуємо їм поверхню тесту.
Ставимо форму в розігріту до 180 градусів духовку, випікаємо двадцять п’ять – тридцять хвилин до золотистого кольору.
Готовий пиріг дістаємо з духовки, злегка даємо охолонути і витягаємо з форми. Остуджуємо виріб повністю, нарізаємо на порційні шматочки і подаємо до столу.
Приємного апетиту!
Пиріг з абрикосами Пироги Шарлотка Шарлотка без яблук Шарлотка на молоці