Відмінний спосіб використовувати скисле молоко – це приготувати з нього повітряний манник. Шматочок такої випічки не тільки підійде в якості десерту до чашки кави, але може стати і смачним сніданком. Манник виходить з м’яким рихлим м’якушкою і щільною кіркою. Для прикраси можна посипати його цукровою пудрою, полити варенням або згущеним молоком.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Манна крупа – 1 ст.
- Молоко кисле – 1 склянка
- Цукор-пісок – 1 склянка
- Сіль – 0.5 ч. л.
- Сода харчова – 0.5 ч. л.
- Яйце – 1 шт.
- Борошно – 1,5 склянки
- Масло рослинне – для змазування
- Цукрова пудра – для посипання
Процес приготування:
Готувати дуже смачний маннік на кислому молоці в духовці легко! Манку поміщаємо в миску, заливаємо кислим молоком і перемішуємо. Залишаємо суміш на тридцять хвилин для набухання. Тим часом змішуємо яйця з цукровим піском в окремій посудині і збиваємо їх міксером до утворення пухкої світлої піни.
В яєчно-цукрову піну додаємо розм’якшену манку з кислим молоком, просіяне борошно, сіль і соду. За допомогою міксера або вручну вимішуємо тісто до повної однорідності.
Форму для випічки змащуємо тонким шаром рослинного масла. Як варіант, можна застелити промаслений пергамент – це полегшить витяг готового лепешняку після випічки. У підготовлену форму викладаємо тісто. Поверхня розрівнюємо ложкою або силіконової лопаткою.
Духовку розігріваємо до температури 180 градусів. Форму з майбутнім манником ставимо на середній рівень. Випікаємо протягом тридцяти-сорока хвилин, поки виріб злегка не збільшиться в об’ємі і добре не зарум’яниться. Наприкінці випікання перевіряємо готовність, встромивши зубочистку в центр лепешняку. Якщо зубочистка вийшла сухою, значить він готовий. Манник дістаємо з духовки і повністю охолодити. В остиглому стані посипаємо його цукровою пудрою, нарізаємо на порційні шматочки і подаємо до столу.
Приємного апетиту!
Манник без борошна Манник як в дитячому саду Маннік на кислому молоці Маннік на молоці Маннік на молоці класичний ПП манник