Червона і чорна смородина – поширена ягода, яка у великій кількості росте у кожного дачника. Смородина багата великою кількістю корисних вітамінів. З неї готують варення, компоти, морси і киселі. Я пропоную приготувати вітамінну бомбу – джем з червоної і чорної смородини.


Інгредієнти: на 1.2 л.

  • Цукор-пісок – 500 гр.
  • Сік чорної смородини – 500 мл
  • Сік червоної смородини – 500 мл

Процес приготування:

Як приготувати джем з червоної і чорної смородини? Підготуйте червону смородину. Промийте під проточною водою і відокремте від гілочок.

Підготуйте чорну смородину. Переберіть і промийте під проточною водою.

Підготовлені промиті ягоди червоної і чорної смородини викладіть в окремі каструлі з товстим дном і залийте холодною водою так, щоб вода повністю покрила ягоди. Варіть до тих пір, поки не виділитися сік.

Відвар червоної смородини процідіть через друшляк або дрібне сито, застелене марлею, ягоди відіжміть.

З чорною смородиною вчините також.

Смородиновий сік повністю остудіть. Точна кількість ягід я вказати не можу, але соку повинно вийти в загальній кількості один літр. Вилийте смородиновий сік в каструлю з товстим дном і варіть на повільному вогні. Періодично знімайте піну, яка утворилася. Варіть, поки об’єм соку не зменшитися вдвічі.

Відміряйте необхідну кількість цукрового піску і введіть в загуслу масу з соку смородини. Варити, періодично помішуючи, до повного розчинення цукрового піску. Прокип’ятіть приблизно 7-10 хвилин і зніміть з вогню. Підготуйте банки, ретельно вимийте і стерилізуйте в мікрохвильовій печі, духовці або на водяній бані. Банки повинні бути сухими.

З допомогою ополоника акуратно розлийте джем по стерильним банкам. Гарячі банки з джемом з червоної і чорної смородини добре закрутіть стерильними кришками. Повністю остудіть. Потім приберіть джем в прохолодне місце для зберігання. Після повного охолодження можете продегустувати ласощі.

Приємного наслаждения!

Джеми