Думка, звичайно, суб’єктивне, але такий метод приготування джему здається самим простим і смачним. Суть в тому, що аличу звільняємо від кісточок і пюрируем. Потім уварюють фруктову масу з цукром до потрібної густоти. Важливий нюанс – додавання натурального ароматизатора. В даному випадку – це кардамон. За бажанням, можна використовувати насіння ванілі або паличку кориці. Саме ці ароматні нотки роблять джем таким особливим.
Інгредієнти: на 1 л.
- Алича – 1 кг
- Цукор-пісок – 1 кг
- Кардамон – 2 шт.
- Кориця – 1 паличка
- Ваніль – 1 шт.
Процес приготування:
Як приготувати смачний джем з жовтої аличі без кісточок на зиму? Плоди аличі моєму в проточній воді, змиваємо поверхневі забруднення, обриваємо залишилися плодоніжки. Кладемо аличу в каструлю, заливаємо водою в такій кількості, щоб вона покривала всі плоди.
Ставимо каструлю на плиту. Доводимо воду разом з аличею до кипіння. Проварюємо аличу на маленькому вогні, при повільному кипінні, протягом десяти-дванадцяти хвилин. Потім розм’якшені плоди відкидаємо на сито, даємо відвару стекти. Протираємо аличу через сито: кісточки залишаться на ситі, а пюре вийде гладким і однорідним.
Отримане пюре покласти в каструлю, додаємо до нього цукровий пісок. Перемішуємо. Ставимо на плиту і доводимо пюре до кипіння, помішуючи. Уварюємо джем до потрібної густоти. Орієнтовно, на це потрібно сорок-п’ятдесят хвилин. Маса повинна стати густішим. Помішуємо в процесі варіння.
За десять хвилин до кінця варіння кладемо роздавлений кардамон або насіння ванілі. Можна додати всі разом – орієнтуємося на свій смак. Якщо ви хочете ароматизувати джем паличкою кориці, її краще додати на початку варіння, а в кінці дістати.
Банки і кришки моєму, стерилізуємо. Готовий джем розливаємо по стерильним банкам. Закриваємо кришками, даємо повністю охолонути. Прибираємо джем на зберігання в льох або холодильник.
Приємного аппетита!