Дунганская кухня – це кухня одного з малочисельних народів Середньої Азії, нащадків арабів і китайців. За своєю суттю вона є самобутнім симбіозом східних і китайських страв, до яких можна віднести і фунчозу по-дунгански. Головна особливість такого салату – додавання солодкої редьки (дайкона) і лука джусая (запашного цибулі з плоскими листям, яке за смаком нагадує і цибулю, і часник одночасно). Якщо вам не вдасться роздобути джусай, його можна замінити на молодий зелений лук або пір’я молодого часнику.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Телятина – 500 гр.
  • Дайкон – 1 – 2 шт.
  • Квасоля стручкова – за смаком
  • Болгарський перець солодкий – 1 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 головки
  • Цибуля зелена – 1 пучок
  • Часник – за смаком
  • Перець чилі – за смаком
  • Томатна паста – 2 ст. л.
  • Локшина рисова – 150 – 200 гр.
  • Соєвий соус – 2 ст. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Сіль – за смаком
  • Оцет столовий 9% – за смаком

Процес приготування:

Щоб приготувати фунчозу по-дунгански, поріжте невеликими кубиками м’ясо, обмытое і обсушенное заздалегідь.

В кухонному комбайні порубаєте або натріть на тертці очищену моркву.

Невеликими кубиками або тонкою соломкою наріжте перцем і редьку дайкон. Також подрібніть і цибулю.

Нарубайте не занадто дрібно кілька зубчиків часнику.

У стручкової квасолі відріжте кінчики.

Нарубайте брусками джусай і квасоля.

Рослинне масло нагрійте в сковорідці обсмажте в ньому м’ясо, поки не утвориться рум’яна кірочка. Далі м’ясо підсолити і додати цибулю.

Додайте в сковорідку всі інші овочі крім часнику і джусая, смажте на сильному вогні, помішуючи, щоб вони саме підсмажилися, а не потушились.

Потім додайте томатну пасту, оцет, соєвий соус, часник, джусай, сіль і перець за смаком. Всі розмішайте і підсмажте ще кілька хвилин.

Скляну локшину – фунчозу відваріть до готовності, дотримуючись інструкції на упаковці.

На велике блюдо викладіть макарони, зверху викладіть густий м’ясо-овочевий соус. Страву можна присипати свіжим джусаем і подавати до столу, поки фунчоза по-дунгански не охолола.

Приємного апетиту!

Салат з фунчозой Фунчоза Фунчоза з овочами