Сьогодні представляю вашій увазі рецепт гарбузового кексу на кефірі в духовці. Взагалі гарбузова випічка стає особливо актуальною восени, під час збирання врожаю помаранчевих красунь. Мабуть, найпростіше, що можна спекти з гарбузом – це кекс. Просто подрібнюємо гарбуз і вмішуємо її в тісто. М’якуш кексу виходить досить вологим і важким, тому важливо дати повністю охолонути виробу після випікання. Щоб розпушити кекс і додати йому текстури, до складу вводимо, по-перше, манну крупу, а, по-друге, соду. Для кислинки додаємо родзинки. А оформляти виріб перед подачею можна як завгодно. Пару варіантів – в кінці рецепта.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Гарбуз – 1 склянка
  • Кефір – 0.5 склянки
  • Цукор-пісок – 0.5 склянки
  • Яйце – 1 шт.
  • Манна крупа – 1 склянка
  • Борошно пшеничне – 1 склянка
  • Ізюм – 70 гр.
  • Сода харчова – 0.5 ч. л.
  • Оцет столовий 9% – 0.5 ч. л.
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Масло рослинне – для змазування
  • Цукрова пудра для прикраси

Процес приготування:

Готувати гарбузовий кекс на кефірі в духовці просто! За великим рахунком, використовувати для кексу можна будь-яку гарбуз. Однак варто знати, що саме мускатні сорти ідеально підходять для випічки: у них «оксамитова» не надто волога м’якоть і високий рівень солодощі. Якщо в наявності виявилася гарбуз, не відрізняється солодкістю, можна відрегулювати це, додавши потім в тісто трохи більше цукру.

Гарбуз промиваємо, обсушуємо. Зрізаємо верхню шкірку і видаляємо насіння. Як правило, шкірка гарбуза досить жорстка – зрізати її зручно спеціальним ножем для чищення овочів з прорізом. Очищену м’якоть нарізаємо невеликими шматочками.

Тепер з очищеної гарбуза потрібно робити пюре. Для цього покладемо нарізану м’якоть в підходящий посуд і відправляємо в мікрохвильову піч на три-п’ять хвилин. Необхідно приготувати гарбуз до м’якості. Періодично пробуємо і дістаємо з мікрохвильовки, коли шматочки стануть повністю м’якими. Як варіант, можна відправити нарізаний гарбуз у формі для запікання і в духовку, запікається вона там при температурі 190 градусів протягом двадцяти-тридцяти хвилин.

Приготовану м’яку гарбуз остуджуємо і пюрируем заглибним блендером до однорідного стану. Гарбузове пюре для випічки готово. Відміряємо склянку, відповідно до пропорцій.

У миску кладемо вершкове масло розтоплюємо його в мікрохвильовці до рідкого стану.

Додаємо до нього вказану кількість кефіру, цукрового піску, розбиваємо яйце і кладемо відміряну кількість гарбузового пюре. Віночком або міксером замішуємо тісто, добре змішавши всі інгредієнти між собою.

Потім в отриману рідку суміш всипаємо манну крупу і муку, ще раз перемішуємо.

Родзинки промиваємо в теплій воді і віджимаємо руками від зайвої вологи. Обсушуємо на рушник і висипаємо в миску з тестом, перемішуємо.

В останню чергу додаємо погашену в оцті соду. Гасимо її окремо в невеликій ємності і отриману кашку викладаємо на тісто. Перемішуємо.

Тісто виходить середнім по густоті. Маса легко набирається в ложку, не стікає з неї, а м’яко падає.

Духовку попередньо розігріваємо до температури 180 градусів. Форму для запікання змащуємо невеликою кількістю рослинного масла без запаху.

Якщо форма силіконова, то змазування не потрібно. Викладаємо в підготовлену форму гарбузове тісто.

Ставимо кекс в духовку на середньо-нижній рівень і випікаємо протягом сорока хвилин. Час випікання може відрізнятися від випадку до випадку, так як і духовки різні, і вміст вологи в кожній гарбузі індивідуальне. Кекс повинен трохи збільшиться в об’ємі і покритися рум’яною скоринкою. Ближче до кінця випічки перевіряємо готовність дерев’яною шпажкою: якщо вона виходить з кексу сухий, то вже можна діставати виріб з духовки.

Готового кексу обов’язково даємо повністю охолонути. Після охолодження можна розрізати його уздовж на два пласти і промазати збитою з цукром сметаною – це відмінно підкреслить соковитість кексу.

А можна і просто посипати кекс цукровою пудрою і порізати на порції – в такому вигляді випічка самодостатня і послужить відмінним десертом до чаю або кави.

Приємного апетиту!

Кекс з родзинками класичний Кекси з манкою Кекси на кефірі Кекси на кефірі без вершкового масла ПП кекси