Якщо ви небайдужі до апельсинів, цей кекс точно припаде до душі. Він м’який, пористий, ніжний і вологий. Для просочення кексу приготуємо сироп з апельсиновою цедрою – така суміш добре проникає в повітряний м’якуш і пом’якшує скоринку, кекс виходить дуже соковитим і насиченим. Особливо гарний пиріг на другий день – його текстура стабілізується, цитрусовий акцент стає більш цілісним і вираженим.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Цукор-пісок – 1 ст.
  • Яйце – 4 шт.
  • Апельсин – 2 шт.
  • Борошно пшеничне – 2 склянки
  • Масло вершкове – 150 гр.
  • Розпушувач тіста – 10 гр.
  • Цедра апельсина (для тіста) – 1 ст. л.
  • Ванільний цукор – 1,5 ч. л.
  • Вода (для просочення) – 1 склянка
  • Цукор-пісок (для просочення) – 1 склянка
  • Цедра апельсина (для просочення) – 1 ст. л.
  • Масло рослинне – для змазування

Процес приготування:

Як приготувати апельсиновий кекс з просоченням? Відразу підготуємо апельсиновий сік і цедру. Апельсини промиваємо гарячою водою для посилення сокоотделенія і насухо витираємо рушником. За допомогою дрібної терки або спеціального ножа знімаємо цедру з обох цитрусів. Важливо зняти тільки тонкий верхній помаранчевий шар. Якщо «заодно» зняти і білу прошарок, цедра буде гірчити. З апельсинової м’якоті видавлюємо сік, якщо є кісточки, їх викидаємо. Відміряємо один стакан соку.

В окрему миску розбиваємо яйця. Починаємо збивати їх міксером на низькій швидкості, поступово збільшуючи оберти. Домагаємося отримання пишної світлої піни. Збивання яєць – ключовий момент в приготуванні тіста для кексу: якщо вони якісно збиті, м’якуш у вироби вийде правильним.

До збитим яйця додаємо цукровий пісок і ванільний цукор. Продовжуємо збивати до густої піни. Бажано розчинити всі цукрові кристали.

До отриманої яєчно-цукрової піні кладемо заздалегідь розм’якшене вершкове масло і продовжуємо збивати, поки не вийде однорідна маса.

Далі вливаємо склянку апельсинового соку і всипаємо апельсинову цедру, перемішуємо.

Борошно просіваємо разом з розпушувачем і висипаємо в миску з яєчно-апельсинової сумішшю. Круговими рухами зверху вниз лопаткою змішуємо всі разом до отримання однорідного тіста.

Духовку заздалегідь розігріваємо до температури 180 градусів. Форму для випічки змащуємо невеликою кількістю рослинного масла без запаху і обсипаємо борошном. Як варіант, можна форму застелити промасленим пергаментом – це спростить витяг вже готового кексу. Якщо форма силіконова, то змащувати її не потрібно. Викладаємо в підготовлену форму апельсинове тісто. Вирівнюємо. Кекс збільшується в об’ємі при випічці приблизно на третину, тому форму не варто заповнювати доверху.

Ставимо форму з тестом вже в гарячу духовку на середній рівень і випікаємо протягом сорока-п’ятдесяти хвилин. Виріб підніметься, зарум’яниться, по центру проявиться тріщинка. В кінці випічки перевіряємо готовність кексу зубочисткою, встромивши її в центр вироби: якщо паличка виходить сухою, значить випікання можна завершувати.

Готовий кекс дістаємо з духовки і залишаємо остигати прямо у формі. Паралельно готуємо сироп для просочення. У сотейник вливаємо воду в зазначеній кількості, додаємо цукровий пісок і апельсинову цедру. Ставимо сковороду на плиту і доводимо вміст до кипіння. Варимо сироп, поки шкірка не стане прозорою, а рідина не увариться до медового кольору і не стане густіше. Вогонь – середній, не забуваємо весь час помішувати.

Остиглий кекс рівномірно поливають теплим сиропом, даємо йому повністю вбратися і охолонути. Потім витягаємо з форми і перекладаємо на сервірувальне блюдо.

Повністю остиглий після просочення кекс вже можна нарізати на порції і подавати. Якщо кекс «доживе» до завтра можна буде переконатися, що він став навіть смачніше.

Приємного апетиту!

Апельсинові кекси Кекси Кекси в духовці Кекси з цедрою апельсинової, лимонної Кекси на рослинному маслі ПП кекси