грузді Мариновані не тільки стануть чудовою закускою на будь-якому столі, але і підійдуть для приготування салатів. В них мало калорій, але багато корисних речовин. Найсмачніші грузді – молоді, невеликого розміру. Вони міцні, з вираженою м’ясисту, щільну текстуру, яка при маринуванні анітрохи не змінюється, а навіть навпаки «крєпчаєт». Дуже важливо відповідально підійти до підготовки грибів і ретельно очистити їх після збору: на капелюшки груздів налипає неймовірну кількість голочок, листочків та іншого дрібного лісового сміття.


Інгредієнти: на 3 л.

  • Грузді жовті – 3 кг
  • Сіль велика – 6 ч. л.
  • Вода – 2 л
  • Перець чорний горошок – 10 шт.
  • Оцет яблучний 5% – 100 мл
  • Гвоздика – 2 шт.
  • Часник – 4 зуб.

Процес приготування:

Рецепт приготування маринованих груздів в домашніх умовах смачний! Грузді відразу після збору необхідно очистити від забруднень. Великий сміття виймаємо і викидаємо, дрібний зчищають з поверхні плодових тіл з допомогою ножа. Промиваємо грузді у великій кількості води кілька разів, щоб остаточно видалити сміття і забруднення.

Чисті гриби поміщаємо в об’ємну ємність. Великі екземпляри попутно розрізаємо на частини поменше. Заливаємо грузді холодною водою так, щоб вони були повністю покриті рідиною. Залишаємо на два-три години. Замочування потрібно для того, щоб видалити можливу гіркоту.

Воду після замочування зливаємо, а грузді кладемо в каструлю і заливаємо нової чистою водою. Ставимо каструлю на плиту і доводимо вміст до кипіння. Варимо гриби з моменту закипання протягом двадцяти хвилин. Після закінчення даного часу відвар повністю зливаємо, а грузді заливаємо зазначеною кількістю води і додаємо сіль, гвоздику і горошини чорного перцю. Перемішуємо масу, доводимо до кипіння і варимо ще двадцять п’ять хвилин.

Банки моєму содовим розчином і стерилізуємо будь-яким зручним способом. Кришки моєму і кип’ятимо у воді пару хвилин. У підготовлені стерильні банки розкладаємо гарячі грузді разом з відваром і спеціями. У кожну банку також кладемо очищені і промиті зубки часнику, а також вливаємо оцет. Після цього закочує банки кришками і залишаємо до повного охолодження. Охолоджені банки ставимо в прохолодне темне місце на зберігання.

Приємного апетиту!

Гриби на зиму Грузді без стерилізації на зиму Грузді гарячим способом на зиму грузді Мариновані на зиму Грузді на зиму Мариновані гриби на зиму Як приготувати грузді - рецепти