Гусак, запечений в духовці з апельсинами, вимагає часу і сил для приготування, але господиням заради смачного святкового страви для своїх близьких це не перешкода. Кислота апельсина надає м’яса гусака м’якість і соковитість, а мед – рум’яну карамелизированную скоринку. До такого гусака подають картоплю, відварені овочі або просто смачний соус.


Інгредієнти: на 5 порц.

  • Гусак – 2 кг
  • Апельсин – 2 шт.
  • Соєвий соус – 100 мл
  • Мед – 60 гр.
  • Масло рослинне – 50 мл
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком

Процес приготування:

Щоб приготувати гусака з медом і апельсинами в духовці, спочатку підготуйте всі інгредієнти для приготування цієї страви. Заздалегідь розморожену або свіжу тушку гусака правильно обробіть: видалити залишки пера, зайвий жир і фаланги крил. Потім гусака добре промийте і витріть насухо кухонним рушником.

В окрему миску налийте соєвий соус, додайте до нього вказане в рецепті кількість меду, солі, чорного перцю і рослинного масла і добре перемішайте.

Половиною приготованого соусу намажте тушку всередині і зовні і помістіть її на 1 годину в холодне місце для маринування. Потім через годину тушку ще раз ретельно натріть залишилися соусом, особливо втираючи його в область грудки.

У промитих апельсинів зніміть шкірку, щоб страва не горчило, розділіть їх на часточки і приберіть білі перегородки з насінням.

Часточки апельсина помістіть в черевце гусака. Залиште тушку при кімнатній температурі на 1 годину, так як при запіканні охолодженої птиці м’ясо всередині може залишитися сируватим.

Потім підготовлену тушку помістіть в кулінарний рукав, максимально видаліть з нього повітря і міцно зафіксуйте кінці. Гусака перекладіть на деко і відправте в духовку, розігріту до 220°С на 2 години. Не забудьте проколоти пакет в декількох місцях, щоб не лопнув.

Після закінчення цього часу рукав обережно розрізати і потримайте гусака в духовці ще 15-20 хвилин до утворення рум’яної скоринки. Якщо при цьому деякі місця будуть підгоряти, прикрийте їх шматочками фольги.

Спеченого гусака з медом і апельсином трохи остудіть, перекладіть на велике блюдо, декоруйте по своєму смаку і подайте до столу. Вже на столі нарізайте гусака порційними шматочками.

Приємного апетиту!

Гусак в духовці Гусак в соєвому соусі в духовці Гусак цілком в рукаві в духовці Гусак цілком у духовці Качка з апельсинами в рукаві в духовці Рецепти на Новий рік Різдвяний гусак