Для кожної господині приготування гусака, запеченого шматочками з апельсинами в духовці, є не дуже простим завданням. Якщо у вас немає необхідності подати до столу цілком запеченого гусака, його можна смачно запекти в духовці шматочками. Вам пропонується цікавий рецепт гусака і одночасне приготування смачного гарніру.


Інгредієнти: на 2 порції.

  • Гусячі ніжки – 2 шт.
  • Апельсин – 1 шт.
  • Лимон – 1 шт.
  • Яблука – 4 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 головки
  • Часник – 4 зуб.
  • Масло оливкове – 2 ст. л.
  • Картопля – 10 шт.
  • Яблука – 3 шт.
  • Приправа (на вибір) – за смаком
  • Мед – 2 ст. л.
  • Для гарніру: –
  • Картопля – 8 шт.
  • Часник – 6 зуб.
  • Гусячий жир – 3 ст. л.
  • Сіль – за смаком

Процес приготування:

Приступимо до приготування гусака, запеченого шматочками з апельсинами в духовці. Спочатку підготуйте спеції для маринування шматочків гусака. Набір спецій візьміть по своєму смаку. Це можуть бути мелена кориця, бадьян, перець, насіння фенхеля, гвоздика і ін До цих спецій додається цедра цитрусових, яка зменшує жирність птиці. Ніжки гусака очистіть від залишків пера і промийте.

З апельсина і лимона з допомогою терки зніміть цедру, не захоплюючи білу гірку частина плодів.

В ступці добре розітріть всі вибрані спеції, велику сіль і цитрусову цедру.

З гусячих ніжок видаліть зайвий жир і надріжте шкіру в декількох місцях, щоб залишився жир краще витопився.

Підготовлені ніжки птиці добре натріть ароматною сумішшю. Перекладіть їх в окремий посуд і залиште на 2 години, а краще на ніч, для маринування.

За цей час підготуйте яблука і овочі. Картопля промийте. Шкірку у нього можна не знімати. Почистіть від лушпиння цибулю і часник. У яблук видаліть серцевини.

Яблука наріжте на шматочки і викладіть на дно форми для запікання.

Потім наріжте на шматочки, цибулю, часник, апельсин і лимон. До яблук перекладіть весь нарізаний часник з цибулею і половину апельсина і лимона. Це буде «подушкою» для гусака.

Поверх фруктово-овочевий «подушки» помістіть замариновані гусячі ніжки. Форму з гускою поставте в духовку, розігріту до 220°С і запікайте блюдо протягом 20 хвилин.

Потім дістаньте форму з духовки і розтоплений жир перелийте в миску. Гусака намажте медом. У духовці встановіть температуру до 170°С і запікайте гусака ще 40 хвилин.

За цей час наріжте на середні шматочки промитий картоплю. Зубки часнику очистіть від лушпиння і зробіть ножем. Картопля можете перекласти у форму до гусака, але там багато не поміститься. Краще візьміть іншу форму для запікання, налийте в неї оливкова олія і розкладіть шматочки картоплі і роздавлений часник.

Потім до картоплі перекладіть залишилися шматочки цитрусових і додайте розтоплений гусячий жир.

Форму з картоплею поставте в духовку поруч з гускою.

Гусячі ніжки, поки буде запікатися картопля, прикрийте шматочком фольги.

Картоплю запікайте, поки він не стане м’яким і рум’яним.

Гусак шматочками з апельсином і запеченою картоплею готовий. Страву можна подавати до столу.

Приємного апетиту!

Гусак з картоплею в духовці Гусак з медом в духовці Гусак з яблуками і апельсинами в духовці Гусак з яблуками у фользі в духовці Гусак на Новий рік в духовці Качка з апельсинами в духовці Різдвяний гусак