Густота варення з аличі визначається розрахунком цукру на вагу фрукта, кількістю циклів варіння з подальшим наполягаємо аличі в сиропі і тривалістю останнього кип’ятіння. Враховуючи ці нюанси, ви можете приготувати таке варення бажаної текстури. Алича для варення підходить будь-яка, але самий красивий десерт буде з жовтої аличі з тонкою і ніжною шкіркою.


Інгредієнти: на 2 л.

  • Алича – 1 кг
  • Цукор-пісок – 1.4 кг
  • Вода – 600 мл

Процес приготування:

Приступимо до приготування густого варення з аличі з кісточками з цілими ягодами на зиму. Спочатку відміряйте розраховане кількість ягід і цукру для приготування варення, адже важлива правильна їх пропорція.

Аличу переберіть, видаляючи плодоніжки і пошкоджені плоди, потім її промийте.

Для того щоб плоди залишилися в варення цілими, їх спочатку потрібно пробланшировать. Аличу перекладіть на друшляк і на 3-4 хвилини помістіть у велику каструлю з гарячою водою.

Потім бланшировану аличу швидко охолодити під струменем холодної води.

Виделкою або зубочисткою наколіть шкірку кожного плоду аличі, щоб вона не відокремилася від м’якоті при варінні.

В окремій каструлі зваріть сироп з води і цукру. Він повинен бути саме 70%, щоб варення вийшло густим. Сироп прокип’ятіть на невеликому вогні протягом 5 хвилин.

В посуд для варіння варення покладіть оброблену аличу і залийте її гарячим сиропом. Залиште аличу в сиропі для настоювання на 4 години.

Після закінчення цього часу сироп з аличі акуратно злити в іншу каструлю і проваріть його протягом 15 хвилин.

Потім цим гарячим сиропом повторно залийте аличу і залиште на 4 години. Цю процедуру варіння сиропу і настоювання в ньому аличі повторіть третій раз. Після третього настоювання проваріть варення з аличі на невеликому вогні протягом 15 хвилин, можна більше, щоб варення набуло густу консистенцію.

Густе варення з цілої аличі з кісточкою готово. Розлийте його в стерильні баночки, герметично закупорьте і після охолодження перенесіть на зберігання в прохолодне місце. Трошки варення залиште на пробу.

Смачних і вдалих заготовок!

Варення з алычи Варенье