Пропонуємо вам рецепт густого ожинового варення. Ягоди ожини ми будемо використовувати лісову, вона має більш виражений аромат. Ожина лісова дрібніше, ніж садова, але більш щільна, має дрібні кісточки, завдяки чому можна готувати варення з цілих ягід, не пропускаючи їх через сито і не видаляючи кісточки. Готувати варення ми будемо по класичному рецепту варення: з цілої ягоди без додавання води.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Ожина – 1 кг
  • Цукор-пісок – 1 кг

Процес приготування:

Як почати готувати густе варення з ожини на зиму? Ожину перебираємо від гілочок і листя. Кладемо в друшляк і промиваємо під струменем прохолодної проточної води. Залишаємо ожину на 10-15 хвилин, щоб стекла вода.

Ягоди перекладаємо в каструлю з товстим дном і засипаємо цукром. Залишаємо ягоди на 1,5-2 години, щоб ожина пустила сік, а цукор трохи розчинився.

Після того, як цукор придбав ожиновий колір – ставимо каструлю з ягодами на повільний вогонь і доводимо до кипіння, не забуваючи часто помішувати дерев’яною ложкою варення або обережно струшувати каструлю, щоб залишити цілими ягоди. Після закипання з варення знімаємо піну, яка утворилася і варимо протягом 40-45 хвилин. Після чого знімаємо варення з вогню і даємо йому охолонути.

У цей час банки для варення промиваємо питною содою і добре споліскують водою. Стерилізуємо банки за допомогою звичайного кухонного чайника: чисту банку надягаємо на носик чайника з окропом, стерилізуємо банку 3-5 хвилин. Кришки кип’ятимо в каструлі з водою 2-3 хвилини.

Трохи остигле варення ставимо на середній вогонь, доводимо до кипіння і проварюємо, не забуваючи постійно помішувати, протягом 20-25 хвилин. Завдяки збільшенню температури та інтенсивності вогню варення швидко загусне, після цього знімаємо його з вогню.

Гаряче варення розкладаємо по стерилізованим банкам, перевертаємо банки догори дном і залишаємо до повного охолодження. Після чого прибираємо в прохолодне місце для зберігання.

Ожинове варення повністю готове. Трохи варення ми залишили для дегустації. Пригощайтеся, приємного апетиту!

Варення Варення з ожини Ожина на зиму