Лугова полуниця має особливий, ні з чим не порівнянний аромат. Смак у ягід солодкий, приємний і незабутній. Лугова полуниця в свіжому вигляді хоч і добре зберігається, але відносно недовго. Кращий спосіб зберегти ягоду на зиму варення. Доведеться потрудитися, щоб звільнити лугову полуницю від чашолистків – вже дуже вони щільно прилягають до ягоді. Але, якщо знайти помічників, процес піде веселіше і швидше.


Інгредієнти: на 1.5 л.

  • Полуниця лісова – 1 кг
  • Цукор-пісок – 1 кг
  • Вода – 200 гр.
  • Лимонна кислота – 1 ч. л.

Процес приготування:

Почнемо готувати варення з полуниці луговий. Ягоди перед промиванням перебираємо: випадкове сміття, листя, стебла видаляємо. Якщо трапляються дефектні примірники, їх слід викинути. Відокремлюємо чашолистки від ягід.

Поміщаємо очищену лугову полуницю в друшляк і промиваємо під струменем проточної води. Промивати потрібно ретельно, оскільки негладка поверхня ягід добре утримує пил. Промитої полуниці даємо трохи обсохнути.

В ємність, у якій будемо варити варення, насипаємо цукровий пісок і заливаємо його зазначеною кількістю води. Ставимо ємність на плиту. При постійному помішуванні доводимо сироп до кипіння. Цукрові кристали повинні повністю розчинитися, а сам сироп – загуснути. На це піде орієнтовно близько п’ятнадцяти – двадцяти хвилин. Коли сироп буде стікати густою цівкою з ложки, він готовий.

В отриманий сироп засипаємо підготовлену лугову полуницю, перемішуємо і доводимо масу до кипіння. Після закипання додаємо лимонну кислоту і варимо варення п’ять хвилин. Знімаємо ємність з плити і даємо варенню повністю охолонути. Після охолодження ягоди знову доводимо до кипіння і варимо хвилин п’ять. Повторюємо таку послідовність ще один раз. Після останньої п’ятихвилинної варіння відразу розливаємо гаряче варення з попередньо простерилизованным сухим банкам, закриваємо сухими стерильними кришками. Банкам з варенням даємо охолонути і прибираємо їх в прохолодне темне місце для зберігання.

Приємного апетиту!

Варення Варення з лісової полуниці Варення з полуниці з лимонною кислотою Варення з полуниці з цілими ягодами класичне Заготовки з полуниць на зиму