Хачапурі по-мегрельські займають гідне місце серед великої різноманітності даної випічки. Поверхня хачапурі покрита привабливою і спокусливою запеченої сирною скоринкою. Дивовижний аромат, велика кількість сиру і м’яке дріжджове тісто – саме так можна описати це чудове блюдо.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Молоко коров’яче – 250 мл
- Цукор-пісок – 1 ч. л.
- Борошно пшеничне – 400 гр.
- Сухі дріжджі – 1 ч. л.
- Масло вершкове – 60 гр.
- Масло рослинне – 1 ст. л.
- Сіль – 1 ч. л.
- Яйце – 1 шт.
- Для начинки: –
- Сир Сулугуні – 500 гр.
- Сметана – 2 ст. л.
Процес приготування:
Як приготувати хачапурі по-мегрельські? У глибоку ємність просіваємо приблизно 200 г пшеничного борошна, потім сюди ж додаємо цукровий пісок, сіль і сухі дріжджі. Всі інгредієнти перемішуємо.
Молоко потрібно закип’ятити. Потім додаємо в гаряче молоко вершкове масло, чекаємо його розчинення. Коли рідка основа охолоне хоча б до 37 градусів, заливаємо її в підготовлену суху суміш.
Ретельно перемішуємо всі компоненти до отримання однорідної структури. Потім додаємо в тісто олію. Знову перемішуємо.
Приступаємо в замішування тіста вручну. Підсипаємо борошно і замішуємо тісто до тих пір, поки воно не перестане липнути в долонях. Отриману масу необхідно скачати в кулю, перекласти в миску і залишити в теплому місці на 60 хвилин.
Сир натираємо на крупній тертці. Відкладаємо 4 столові ложки тертого сиру. Іншу частину сирної стружки змішуємо зі сметаною. При необхідності підсолюємо. Розігріваємо духовку до температури 220 градусів.
Настоявшееся і піднялося тісто слід розділити на 4 частини.
Після цього кожну з частин тіста розкачуємо у формі тонкого кола.
Сирну суміш ділимо також на 4 рівні частини. З них формуємо грудки і викладаємо на круги тесту.
Потім краї тіста необхідно підняти і скріпити зверху, формуючи тим самим мішечок з начинкою. Частина тесту зрізаємо зверху, вона зайва.
Отримане тісто з начинкою розкачуємо, надаючи йому вигляд коржі.
Яйце додаємо в ємність, збовтуємо його і змащуємо поверхню коржа цієї яєчної сумішшю. Зверху посипаємо залишеним тертим сиром.
Відправляємо хачапурі в гарячу духовку приблизно на 20 хвилин. Подрумянившуюся випічку дістаємо з духовки, трохи охолоджуємо і подаємо до столу. Хачапурі по-мегрельські – самостійне блюдо, можна його їсти без доповнень.
Приємного вам апетиту!
Хачапурі з дріжджового тіста з сиром в духовці Хачапурі з сиром Хачапурі з сулугуні Хачапурі по-мегрельські