Хашлма – це гаряче ситне блюдо кавказької кухні, причому всі народи Кавказу готують його по-різному. Незмінним інгредієнтом завжди залишається м’ясо, в даному випадку – баранина. Воно гаситься у власному соку, змішаним з насиченим овочевим бульйоном, і виходить неймовірно м’яким, ніжним і ароматним. За даним рецептом готуємо хашламу азербайджанською.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Баранячі реберця – 12 шт.
- Помідори свіжі – 3 шт.
- Болгарський перець солодкий – 3 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 головки
- Картопля – 6 шт.
- Кінза – 1 пучок
- Масло рослинне – 1 ст. л.
- Перець чорний мелений – за смаком
- Бульйон з овочів – 1 склянка
- Сіль – за смаком
Процес приготування:
Щоб приготувати хашламу азербайджанською з баранини, для початку готуємо баранину: реберця посипаємо невеликою кількістю солі і чорного меленого перцю, втираємо спеції в м’ясо. У глибокій сковороді розігріваємо олію до гарячого стану і обсмажуємо в ньому реберця з двох сторін до рум’яної скоринки. Смажимо на середньо-сильному вогні.
Після обсмажування реберця залишаємо в сковороді, зменшуємо вогонь до мінімуму.
Ріпчасту цибулю очищаємо, промиваємо і ріжемо ножем на тонкі кільця. Викладаємо кільця на смажені реберця.
Помідори промиваємо, видаляємо слід від плодоніжки і ріжемо їх на поздовжні половинки. Болгарські перці звільняємо від плодоніжки і насіння, промиваємо та нарізаємо на сегменти. На цибулю викладаємо перці, а на них – томати зрізом вниз.
Картоплю очищаємо від шкірки, миємо й ріжемо на великі шматки. Викладаємо картоплю на помідори. Посипаємо поверхню сіллю і чорним меленим перцем.
Вливаємо в сковороду овочевий бульйон. Також можна додати просто воду. Зелень кінзи дрібно рубаємо ножем і висипаємо на картоплю. Закриваємо сковороду кришкою і тушкуємо хашламу на середньому вогні до готовності картоплі – орієнтовно це займе тридцять-сорок хвилин.
Готову хашламу азербайджанською перекладаємо на велику сервірувальне блюдо і подаємо в гарячому вигляді.
Приємного апетиту!
Хашлама