Хашлма – це гаряче ситне блюдо кавказької кухні, причому всі народи Кавказу готують його по-різному. Незмінним інгредієнтом завжди залишається м’ясо, в даному випадку – баранина. Воно гаситься у власному соку, змішаним з насиченим овочевим бульйоном, і виходить неймовірно м’яким, ніжним і ароматним. За даним рецептом готуємо хашламу азербайджанською.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Баранячі реберця – 12 шт.
  • Помідори свіжі – 3 шт.
  • Болгарський перець солодкий – 3 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 головки
  • Картопля – 6 шт.
  • Кінза – 1 пучок
  • Масло рослинне – 1 ст. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Бульйон з овочів – 1 склянка
  • Сіль – за смаком

Процес приготування:

Щоб приготувати хашламу азербайджанською з баранини, для початку готуємо баранину: реберця посипаємо невеликою кількістю солі і чорного меленого перцю, втираємо спеції в м’ясо. У глибокій сковороді розігріваємо олію до гарячого стану і обсмажуємо в ньому реберця з двох сторін до рум’яної скоринки. Смажимо на середньо-сильному вогні.

Після обсмажування реберця залишаємо в сковороді, зменшуємо вогонь до мінімуму.

Ріпчасту цибулю очищаємо, промиваємо і ріжемо ножем на тонкі кільця. Викладаємо кільця на смажені реберця.

Помідори промиваємо, видаляємо слід від плодоніжки і ріжемо їх на поздовжні половинки. Болгарські перці звільняємо від плодоніжки і насіння, промиваємо та нарізаємо на сегменти. На цибулю викладаємо перці, а на них – томати зрізом вниз.

Картоплю очищаємо від шкірки, миємо й ріжемо на великі шматки. Викладаємо картоплю на помідори. Посипаємо поверхню сіллю і чорним меленим перцем.

Вливаємо в сковороду овочевий бульйон. Також можна додати просто воду. Зелень кінзи дрібно рубаємо ножем і висипаємо на картоплю. Закриваємо сковороду кришкою і тушкуємо хашламу на середньому вогні до готовності картоплі – орієнтовно це займе тридцять-сорок хвилин.

Готову хашламу азербайджанською перекладаємо на велику сервірувальне блюдо і подаємо в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Хашлама