Хашлама – ідеальне блюдо для тих господинь, які не люблять довго поратися на кухні, але при цьому повинні ситно нагодувати всю сім’ю. Всього-то й потрібно, що скласти в посуд для гасіння порізані овочі, перешаровуючи їх м’ясом і спеціями. Все інше зробимо плита, адже навіть перемішувати страву під час приготування не потрібно.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Баранина – 1300 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 головка
  • Болгарський перець солодкий – 5 шт.
  • Перець чилі – 1 шт.
  • Помідори свіжі – 5 шт.
  • Кінза – 1 пучок
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Процес приготування:

Як приготувати хашламу з баранини з картоплею і овочами? Для приготування хашлама беремо об’ємну каструлю або казан з товстим дном. Баранину промиваємо, обсушуємо і ріжемо шматками невеликого розміру. Відмінно підходять також ділянки з кістками.

Помідори промиваємо, обсушуємо і ріжемо рівними гуртками середньої товщини. Викладаємо половину нарізаних томатів на дно каструлі, не додаючи масла. Посипаємо невеликою кількістю солі.

Болгарський перець очистити від плодоніжки і насіння, м’якоть миємо й нарізаємо на великі шматки. Укладаємо частина перців на помідори.

Поверх перців розподіляємо рівним шаром баранину. Посипаємо її за смаком сіллю і чорним меленим перцем за смаком.

Закриваємо м’ясо шаром помідорів, потім шматочками залишилися перців. На поверхню укладаємо вимитий гострий перець цілком і очищену цибулину.

Вливаємо в каструлю 120 мілілітрів води. Закриваємо кришкою і ставимо на плиту. Після того, як вміст закипить, варимо його при помірному кипінні. Час варіння залежить від якості баранини. Якщо м’ясо молоде, що півтори години готування буде достатньо, щоб шматочки розм’якшилися і почали розпадатися на волокна. Якщо баранина стара, то варіння може зайняти три-чотири години. При цьому заважати інгредієнти не рекомендується.

Картоплю очищаємо від шкірки, промиваємо і додаємо в каструлю до хашламе за двадцять п’ять-тридцять хвилин до готовності. Занурюємо картоплини в страву, щоб вони добре проварилися зо. При необхідності перевертаємо.

Розкладаємо готову хашламу по порційним глибоких тарілках. Посипаємо поверхню рубаною кінзою або будь-який інший свіжою зеленню. Подаємо в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Хашлама Хашлама в казані Хашлама з баранини Хашлама по-вірменськи