Будинки можна самостійно виготовити хлібний квас на заквасці з житніх сухарів зі свіжими дріжджами. Напій має забарвлення середнього ступеня інтенсивності, відрізняється м’яким смаком і освіжаючим дією на організм.


Інгредієнти: на 6 арк.

  • Сухарі житні – 120 гр.
  • Свіжі дріжджі – 15 гр.
  • Цукор-пісок – 4 ст. л.
  • Вода – 3 л.
  • Сухарі житні (в банку з гущею) – 2 – 3 шт.
  • Цукор-пісок (в банку з гущею) – 5 – 7 ст. л.
  • Вода тепла (в банку з гущею) – 2.5 л.

Процес приготування:

Для того щоб приготувати хлібний квас на заквасці, висушити в духовці шматочки і скоринки чорного житнього хліба.

Для закваски в чисту банку насипати цукровий пісок (4 ст. л.), покласти сухарі (120 гр.).

Залити гарячою водою або окропом. Вода повинна досягати плічок трилітрової банки. Дати повністю охолонути.

Коли вода стане теплою, близько 35 градусів, дріжджі розчинити у 50 мл теплої води.

Влити суміш в банку. Накрити банку марлею, складеною в кілька разів. Залишити в теплому приміщенні бродити протягом 1 доби.

Через добу на дні банки можна виявити гущу, тобто закваску.

Злити рідину через марлю, цей квас буде сильно пахнути дріжджами.

Вийняти з банки великі розм’яклі сухарі, а дрібну гущу залишити. Дістати її з банки, банку вимити, покласти назад в нього закваску з гущі.

Перша закваска віддає дріжджами, однак далі з кожною новою банкою з квасу все більше буде випаровуватися запах і присмак дріжджів.

Додати в банку з гущею 5-7 ст. л. цукру, додати 2-3 сухаря, влити теплу воду, близько 35 градусів. Прикрити марлею і залишити на півтора доби.

Готовий квас перелити в банку або пляшку і закупорити, поставити в холодильник. Частина зайвої гущі, якої в банку буде ставати все більше, кожен раз видаляти.

Приємного апетиту!

Квас в домашніх умовах Квас на дріжджах