Пропонуємо приготувати холодець з курки і яловичини. Курячу тушку використовуємо для цього цілком. Також беремо яловичу голяшку – кістка з суглобом. Важливо варити сировину при мінімальному кипінні, щоб бульйон залишався чистим і прозорим. Для прикраси використовуємо варені овочі, зелень і яйця. Такий холодець добре підходить в якості холодної закуски, а також смачного і корисного!


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Курка – 1300 гр.
  • Яловичина – 300 гр.
  • Яловича голяшка – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Яйце – 4 шт.
  • Лавровий лист – 1 шт.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний горошок – 6 шт.
  • Перець запашний – 6 шт.
  • Часник – 3 зуб.
  • Петрушка – 3 гілки
  • Желатин швидкорозчинний – 2,5 – 3 ст. л.

Процес приготування:

Приступимо до приготування холодцю з курки і яловичини з желатином. Курку добре промиваємо, видаляємо надлишок жиру, розрізаємо на частини. Яловичу м’якоть миємо й нарізаємо великими шматками. Голяшку при необхідності разрубаем на частини.

Укладаємо підготовлене м’ясо і кістки у велику каструлю, заливаємо водою так, щоб курка і яловичина були повністю покриті, і ставимо на плиту. Після того, як вміст закипить, варимо до появи піни і зливаємо перший відвар. М’ясо знову промиваємо, заливаємо новою порцією води і варимо при мінімальному вогні протягом години.

Після закінчення зазначеного часу додаємо промиті цибулини в лушпинні, очищену моркву, лаврове листя, обидва види перцю, гілки петрушки цілком і сіль за смаком. Варимо ще годину – півтори.

До кінця варіння м’ясо має вільно і легко відходити від кісток. Яловичина повинна легко розпадатися на волокна.

Даємо вмісту каструлі охолонути до теплої температури, щоб було комфортно працювати. Відокремлюємо руками волокна м’яса і вкладаємо їх у форми, в яких будемо заливати холодець. Бульйон проціджуємо і розчиняємо в ньому желатин. На кожні 500 мл бульйону потрібна одна столова ложка швидкорозчинного желатину. Додаємо сіль за смаком і пропущений через прес часник, ретельно перемішуємо.

Окремо варимо яйця до твердого жовтка, після чого охолоджуємо їх, очищаємо і нарізаємо на кружечки або половинки. Розкладаємо яйця поверх м’ясних шматочків у форми. Моркву нарізаємо невеликими фігурними шматочками і укладаємо навколо яєць. Також для прикраси на даному етапі можна розкласти листя петрушки.

Заливаємо м’ясо бульйоном з розчиненим у ньому желатином так, щоб рідина повністю покрила вміст форм. Даємо страві охолонути і поміщаємо його в холодильник для застигання на кілька годин.

Готовий холодець подаємо в холодному вигляді з гірчицею і хлібом.

Приємного апетиту!

Холодець Холодець з желатином Холодець з желатином в каструлі Холодець з курки з желатином Холодець з яловичини з желатином