Домашній холодець – відмінна закуска, ситна і насичена за смаком. Звичайно, доведеться повозитися на кухні, щоб приготувати цю страву, але результат безумовно того варто. За даним рецептом будемо варити холодець з свинини і курки. Щоб бульйон добре застиг, рекомендуємо використовувати, крім свинини на кістці, ще й свинячі ніжки. У курки беремо шиї або крильця – ці частини містять потрібний для желювання колаген і, до того ж, вони досить бюджетні.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Свинячі ноги – 2 шт.
  • Куряча шия – 500 гр.
  • Свинина на кістці – 700 гр.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 головка
  • Лавровий лист – 4 шт.
  • Перець чорний горошок – 4 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Сіль – за смаком

Процес приготування:

Як зварити холодець з курки та свинини в домашніх умовах? Свинячі ніжки добре промиваємо, при необхідності зачищаємо шкіру ножем, щоб вона була повністю світла. Курячі шиї і свинину на кістки також моєму. Викладаємо підготовлені м’ясні інгредієнти в каструлю, заливаємо водою так, щоб їх покрити.

Доводимо вміст каструлі до кипіння, варимо одну-дві хвилини і зливаємо перший бульйон. М’ясо після цього знову промиваємо і повертаємо в каструлю. Заливаємо водою і знову доводимо до кипіння. Буде з’являтися пінка – її треба періодично знімати. Температуру плити після закипання знижуємо до мінімуму і варимо холодець протягом п’яти годин. За годину до готовності закладаємо очищену моркву цілком і промитий ріпчасту цибулю в лушпинні. Кладемо сіль за смаком.

За півгодини до готовності додаємо лаврове листя і горошини чорного перцю.

Після закінчення варіння даємо гарячого холодцю злегка охолонути, після чого виймаємо шумівкою все м’ясо. Залишився бульйон проціджуємо через марлю або дрібне сито.

Тепер відокремлюємо м’ясо від кісток, хрящів і шкіри. Поділяємо великі шматочки на волокна. Часник очищаємо і пропускаємо через прес. Змішуємо з підготовленим м’ясом отриману часникову кашку.

Розкладаємо м’ясо за формами для холодцю і заливаємо процідженим бульйоном. Прикриваємо кришкою.

Остуджуємо холодець до кімнатної температури, а потім прибираємо на холод до повного застигання. Готовий холодець подаємо з гірчицею, хроном, свіжим чорним хлібом або відварною картоплею.

Приємного апетиту!

Рецепти на Новий рік Холодець Холодець без желатину в каструлі Холодець з курки Холодець з свинини без желатину Холодець з свинячих ніжок Холодець зі свинячих ніжок і курки без желатину Холодець класичний