Холодник можна зробити набагато ситніше, якщо додати в нього шматочки вареного м’яса. Це може бути яловичина або свинина, згідно смаку і наявності продуктів. Важливо завчасно відварити м’ясо до м’якості і дати йому повністю охолонути. Тоді до моменту приготування холодника залишиться просто нарізати м’ясо шматочками і змішати з іншими інгредієнтами – цей суп готується дуже швидко.
Інгредієнти: на 4 порції.
- М’ясо (варене) – 300 гр.
- Буряк – 3 шт.
- Буряковий відвар – 2 л
- Огірки – 3 шт.
- Яйце (варене) – 4 шт.
- Лимонний сік – 2 ч. л.
- Цибуля зелена (пучка) – 2 пучка
- Сметана – за смаком
- Сіль – за смаком
- Кріп – 3 пучка
Процес приготування:
Щоб приготувати холодник з м’ясом, буряк очищаємо від шкірки, промиваємо, кладемо в каструлю і заливаємо водою так, щоб коренеплоди повністю були покриті. Води знадобиться близько двох з половиною літрів. Доводимо до кипіння і варимо приблизно протягом години на слабкому вогні. Готову буряк повинна бути м’якою. Буряк витягуємо з каструлі, відвар охолоджуємо і зберігаємо.
Буряках даємо повністю охолонути і натираємо її на крупній тертці.
Огірки промиваємо і зрізаємо кінчики з обох сторін. Ріжемо невеликими кубиками огірки. Пір’я зеленої цибулі також промиваємо, обсушуємо й нарізаємо тонкими кільцями.
М’ясо нарізаємо маленькими кубиками, пропорційно з шматочками огірка. Нарізане м’ясо, шматочки огірка, подрібнену цибулю і терту буряк поміщаємо в об’ємну посуд і заливаємо розсолом буряковим відваром. Перемішуємо і додаємо за смаком сіль і лимонний сік.
Холодник розливаємо по порційних тарілках. Варені яйця очистити від шкаралупи і розрізаємо вздовж. Кладемо в кожну тарілку по дві половинки яйця, додаємо по ложці сметани. Посипаємо холодник подрібненою зеленню кропу і подаємо до столу.
Приємного апетиту!
Борщ з м'ясом Борщ класичний Холодний борщ з вареним буряком Холодник Холодник з буряка Холодник класичний