Ікра з запечених баклажанів неймовірно смачна. Вона насичена, ароматна і за смаком чимось нагадує грибну ікру. Таку закуску можна подати на стіл самостійно, а також можна використовувати для приготування бутербродів і в якості начинки для несолодкої випічки. Кілька баночок баклажанної ікри точно знадобляться в будь-якій сім’ї.


Інгредієнти: на 0.5 л.

  • Баклажан – 1 кг
  • Цибуля ріпчаста – 400 гр.
  • Масло рослинне – 100 мл
  • Томатна паста – 50 гр.
  • Часник – 2 зуб.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Цукор-пісок – 1 ч. л.
  • Оцет яблучний 6% – 1 ч. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком

Процес приготування:

Приступимо до приготування ікри з запечених баклажанів на зиму. Баклажани миємо й обсушуємо, можна не зрізати плодоніжку. Духовку розігріваємо до температури 250 градусів. Кожен плід наколюємо виделкою в декількох місцях і кладемо на застелений пергаментом деко. Ставимо баклажани в духовку і запікаємо їх до м’якості. Конкретний час запікання залежить від розміру баклажанів, орієнтовно на це піде тридцять-сорок хвилин.

Готові гарячі баклажани складаємо в каструлю і щільно закриваємо кришкою. Залишаємо їх на п’ятнадцять-двадцять хвилин, щоб шкірка стала легше відділятися.

Потім баклажани дістаємо з каструлі, знімаємо шкірку, а м’якоть рубаємо ножем на дрібні кубики.

Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння і нарізаємо маленькими шматочками. У глибокій сковороді розігріваємо рослинне масло і опускаємо в нього подрібнену цибулю. При періодичному помішуванні обсмажуємо цибулю до м’якості протягом десяти хвилин.

Після закінчення зазначеного часу додаємо до цибулі томатну пасту, перемішуємо і продовжуємо готувати ще п’ять-сім хвилин.

Додаємо підготовлені баклажани, перемішуємо і закриваємо кришкою. Температуру плити підтримуємо на низькому рівні і тушкуємо ікру п’ять-сім хвилин.

Часник очищаємо і пропускаємо через прес або дрібно рубаємо ножем. В ікру додаємо підготовлений часник, сіль, цукровий пісок, чорний мелений перець і яблучний оцет. Ретельно перемішуємо всі разом, накриваємо кришкою і продовжуємо тушкувати ще п’ять хвилин.

Банки моєму і стерилізуємо будь-яким зручним способом. Кришки моєму і кип’ятимо пару хвилин у воді. У підготовлені сухі банки розкладаємо гарячу ікру і закручуємо сухими стерильними кришками. Банки перевертаємо догори дном для перевірки герметичності і закутуємо теплою ковдрою до повного охолодження.

Охолоджені банки ставимо в прохолодне темне місце для зберігання.

Приємного апетиту!

Баклажани з часником на зиму Баклажани на зиму Салат з баклажанів з часником на зиму Салат з баклажанів і цибулі на зиму