Ікра з запечених баклажанів неймовірно смачна. Вона насичена, ароматна і за смаком чимось нагадує грибну ікру. Таку закуску можна подати на стіл самостійно, а також можна використовувати для приготування бутербродів і в якості начинки для несолодкої випічки. Кілька баночок баклажанної ікри точно знадобляться в будь-якій сім’ї.
Інгредієнти: на 0.5 л.
- Баклажан – 1 кг
- Цибуля ріпчаста – 400 гр.
- Масло рослинне – 100 мл
- Томатна паста – 50 гр.
- Часник – 2 зуб.
- Сіль – 1 ч. л.
- Цукор-пісок – 1 ч. л.
- Оцет яблучний 6% – 1 ч. л.
- Перець чорний мелений – за смаком
Процес приготування:
Приступимо до приготування ікри з запечених баклажанів на зиму. Баклажани миємо й обсушуємо, можна не зрізати плодоніжку. Духовку розігріваємо до температури 250 градусів. Кожен плід наколюємо виделкою в декількох місцях і кладемо на застелений пергаментом деко. Ставимо баклажани в духовку і запікаємо їх до м’якості. Конкретний час запікання залежить від розміру баклажанів, орієнтовно на це піде тридцять-сорок хвилин.
Готові гарячі баклажани складаємо в каструлю і щільно закриваємо кришкою. Залишаємо їх на п’ятнадцять-двадцять хвилин, щоб шкірка стала легше відділятися.
Потім баклажани дістаємо з каструлі, знімаємо шкірку, а м’якоть рубаємо ножем на дрібні кубики.
Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння і нарізаємо маленькими шматочками. У глибокій сковороді розігріваємо рослинне масло і опускаємо в нього подрібнену цибулю. При періодичному помішуванні обсмажуємо цибулю до м’якості протягом десяти хвилин.
Після закінчення зазначеного часу додаємо до цибулі томатну пасту, перемішуємо і продовжуємо готувати ще п’ять-сім хвилин.
Додаємо підготовлені баклажани, перемішуємо і закриваємо кришкою. Температуру плити підтримуємо на низькому рівні і тушкуємо ікру п’ять-сім хвилин.
Часник очищаємо і пропускаємо через прес або дрібно рубаємо ножем. В ікру додаємо підготовлений часник, сіль, цукровий пісок, чорний мелений перець і яблучний оцет. Ретельно перемішуємо всі разом, накриваємо кришкою і продовжуємо тушкувати ще п’ять хвилин.
Банки моєму і стерилізуємо будь-яким зручним способом. Кришки моєму і кип’ятимо пару хвилин у воді. У підготовлені сухі банки розкладаємо гарячу ікру і закручуємо сухими стерильними кришками. Банки перевертаємо догори дном для перевірки герметичності і закутуємо теплою ковдрою до повного охолодження.
Охолоджені банки ставимо в прохолодне темне місце для зберігання.
Приємного апетиту!
Баклажани з часником на зиму Баклажани на зиму Салат з баклажанів з часником на зиму Салат з баклажанів і цибулі на зиму