Деякі господині для заготовок замість оцту використовують лимонку. Я пропоную приготувати кабачкову ікру з томатною пастою без оцту. Особливої різниці я не помічаю, які закачування приготовані з оцтом, а які з лимонною кислотою. Але, може, хтось ставиться до цього принципово, тому і ділюся таким рецептом.


Інгредієнти: на 3 л.

  • Цибуля ріпчаста – 800 гр.
  • Кабачки (очищені) – 3,5 кг
  • Морква – 300 гр.
  • Часник – 6 зуб.
  • Томатна паста – 250 гр.
  • Масло рослинне – 250 мл
  • Лимонна кислота – 0,5 ч. л.
  • Цукор-пісок – 2 ст. л.
  • Сіль – 2,5 ст. ложки

Процес приготування:

Почнемо готувати кабачкову ікру з томатною пастою без оцту. Першим ділом ретельно морква вимийте, очистіть його від шкірки за допомогою овочечистки. Очищену моркву пропустити через м’ясорубку або скористайтеся кухонним комбайном або блендером.

Глибоку добре розігрійте сковороду, налийте невелику кількість рослинної олії і обсмажте подрібнену моркву до розм’якшення, періодично помішуючи.

Ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння і промийте під проточною водою. Очищений ріпчасту цибулю наріжте тонкими півкільцями і відправте в сковороду до моркви. Готуйте приблизно 5-7 хвилин.

Ретельно вимийте кабачки, обсушіть їх і очистіть від шкірки за допомогою овочечистки. Скориставшись столовою ложкою вийміть серцевину з насінням. Молоді кабачки очищати не потрібно. Підготовлені кабачки наріжте на кілька частин і пропустіть через м’ясорубку або подрібніть за допомогою кухонного комбайна.

Всі овочі викладіть у металевий посуд з товстим дном, в якій будете готувати кабачкову ікру.

Додайте необхідну кількість цукрового піску і кухонної солі. Ємність з вмістом поставте на середній вогонь і доведіть до кипіння. Після чого зменшіть вогонь і варіть кабачкову ікру приблизно 1,5-2 години, періодично помішуючи.

Відміряйте необхідну кількість томатної пасти і за 30 хвилин до готовності додайте до овочевої маси, ретельно перемішавши.

Часник очистіть від лушпиння і промийте, потім пропустіть через прес або подрібніть за допомогою блендера, також можна скористатися дрібної теркою. Викладіть подрібнений часник в ємність до кабачкової ікри за 15 хвилин до готовності. Кількість часнику регулюйте в залежності від власних смакових переваг.

Потім додайте лимонну кислоту. Перемішайте і варіть ще 7-10 хвилин. Тим часом підготуйте банки, ретельно вимийте і стерилізуйте їх в духовій шафі, в мікрохвильовій печі або на водяній бані. Кришки обдайте окропом або прокип’ятіть каструлі приблизно 10 хвилин.

Гарячу кабачкову ікру зніміть з вогню, акуратно розкладіть по стерильним банкам і закрутіть стерильними кришками.

Переверніть банки з ікрою догори дном. Залиште в такому положенні до повного охолодження приблизно на добу, закутавши теплою ковдрою. Потім переверніть охолоджені банки з кабачковою ікрою і перемістіть в прохолодне темне місце на довгострокове зберігання.

Приємного апетиту!

Кабачки на зиму Кабачкова ікра з часником Кабачкова ікра через м'ясорубку Кабачкова ікра як в дитинстві Салат з кабачків з часником на зиму