Дуже ефектний кекс, який шикарним виглядом свого зрізу відразу підніме настрій і викличе бажання попросити добавки. М’якуш виходить дуже ніжним і пухким, скоринка – щільною і хрусткою. Колірне і смакове поєднання шарів не залишить вас байдужими. Гідний представник категорії кексів!


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Яйце – 3 шт.
  • Кефір – 150 мл
  • Масло вершкове – 130 гр.
  • Борошно пшеничне – 180 гр.
  • цукор – 200 гр.
  • Какао-порошок – 40 гр.
  • Вода – 2 ст. л.
  • Розпушувач тіста – 1 ст. л.
  • Масло вершкове – 1 ст. л.
  • Цукрова пудра – 1 – 2 ст. л.

Процес приготування:

Що ж потрібно для приготування кексу на кефірі з какао? В широку миску розбити яйця і всипати цукор. Масло розтопити і в рідкому вигляді влити до яєць і цукру. Збити все міксером разом, починаючи з низьких обертів і поступово збільшуючи швидкість. Повинна вийти однорідна рідка суміш без кристаликів цукру.

Борошно попередньо просіяти. В рідку суміш додаємо половину просіяного борошна і розпушувач. Перемішуємо все віночком і додаємо кефір. Кефір змішуємо з отриманою масою і додаємо борошно, ретельно перемішуємо вінчиком. Одну третину від отриманого тесту необхідно відділити в окрему миску.

Какао змішуємо з водою до утворення однорідної маси. Отриману масу додаємо до відокремленої частини тесту меншого обсягу. Ретельно перемішуванням – не повинно залишатися ні грудочок, ні плям несмешанного тесту.

Готуємо форму для випічки, добре змастивши її вершковим або рослинним маслом. Рекомендується використовувати спеціальну форму для кексів з трубою по центру. У такій формі тісто рівномірно пропікається, і вийшла випічка виглядає дуже привабливо. Однак, якщо такої форми немає, можна використати будь-яку, на ваш розсуд. Якщо використовуєте силіконову форму, нічим змащувати не потрібно. У підготовлену форму виливаємо половину тіста без какао. Зверху ложкою викладаємо темне тісто, яке частково «потоне» в світлому. Не варто акуратно розрівнювати поверхню – викладаючи в хаотичному порядку тісто з какао, тим самим створюємо візерунок на зрізі майбутнього кексу. Потім акуратно виливаємо решту світле тісто у форму, під власною вагою суміш сама розтечеться і сформує химерні колірні кордону.

Форму з майбутнім кексом ставимо в попередньо розігріту до 180 градусів духовку. Випікаємо протягом 45-50 хвилин. Кекс підросте в розмірі і покриється золотистою скоринкою. З’явиться характерна тріщинка на поверхні. Перевірити готовність можна зубочисткою, встромивши її в середину кексу: якщо вийшла суха, значить він готовий. Якщо залишилося налипшее тісто, кекс потрібно допікати далі. Щоб поверхня не пригоріла, форму необхідно прикрити фольгою і продовжити випікання.

Готовий кекс дістаємо з духовки і даємо повністю охолонути. В остиглому стані кекс витягаємо з форми, посипаємо цукровою пудрою через ситечко. Нарізаємо на порційні шматочки і подаємо до столу.

Приємного апетиту!

Бісквітні кекси Кекси Кекси без родзинок Кекси в духовці Шоколадні кекси Шоколадні кекси в духовці Шоколадні кекси на кефірі