Цей варіант кексу відрізняється пористістю і розсипчастість при досить щільному м’якуші. Доданий мак робить текстуру ще цікавіше. Такий виріб повністю самодостатнім і не потребує ніяких смакових супроводів, але, звичайно, при бажанні відкриває величезне поле для фантазій і різних поєднань.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Яйце – 3 шт.
- Цукор-пісок – 150 гр.
- Кефір – 0.75 склянки
- Масло вершкове – 100 гр.
- Борошно пшеничне – 150 гр.
- Манна крупа – 250 гр.
- Молоко коров’яче – 100 мл
- Ванілін – 0.25 ч. л.
- Розпушувач тіста – 1,5 ч. л.
- Масло – для змазування
Процес приготування:
Щоб приготувати кекс з маком на кефірі, манну крупу висипати в миску і залити кефіром, ретельно перемішати. Залишити суміш на тридцять хвилин, щоб манка розм’якшилася і набухла.
В окремий посуд помістити м’яке масло і цукор, почати збивати на повільній швидкості, поступово збільшуючи її. Одне за іншим, додати яйця, добре збиваючи суміш після кожного яйця. Необхідно домогтися однорідної консистенції.
В отриману масу додаємо настоявшуюся манку з кефіром, ретельно перемішуємо вінчиком.
Просіваємо борошно і висипаємо її до суміші інгредієнтів, слідом додаємо розпушувач, ванілін і ретельно все промешиваем віночком.
Тепер додаємо мак. Попередньо його потрібно підготувати: ретельно промити, залити молоком, довести до кипіння і варити протягом десяти хвилин. Дати охолонути до теплого стану і додати в тісто. Готове тісто має досить густу консистенцію і формує слід, якщо провести ложкою. Готуємо форму для випічки, добре промазав її маслом. Викладаємо тісто у форму і відправляємо майбутній кекс в попередньо розігріту до 180 градусів духовку на середній рівень. Випікання триває приблизно 45 хвилин. Готова випічка повинна мати рум’яний колір. Перевірити готовність можна зубочисткою, встромивши її в центр кексу. Якщо вона вийшла суха – все готово.
Рум’яний кекс дістаємо з духовки, даємо трохи охолонути і витягаємо з форми. Повністю остуджуємо і ріжемо на порційні шматочки, щоб подати до столу.
Приємного апетиту!
Кекси Кекси без родзинок Кекси в духовці Кекси з манкою Кекси на кефірі з родзинками Кекси на молоці