Практично ніякі м’ясні страви не обходяться без соусу, він доповнює і підсилює смак продуктів. Напевно, найпопулярніший серед усіх соусів – томатний кетчуп. Вдома ви самі зможете приготувати дуже смачний і натуральний томатний кетчуп і заготовити його на зиму.
Інгредієнти: на 3 л.
- Помідори свіжі – 5 кг
- Яблука – 12 шт.
- Цибуля ріпчаста – 12 голівок
- Часник – 10 зуб.
- Перець чорний мелений – 2 ч. л.
- Сіль – 4 ст. л.
- Цукор-пісок – 16 ст. л.
- Оцет столовий 9% – 5 ст. л.
Процес приготування:
Приступимо до готування домашнього кетчупу з яблуками, відберіть стиглі помідори, помийте їх і наріжте на великі часточки, перекладіть їх у велику каструлю.
Яблука помийте, видаліть серцевину з насінням і наріжте м’якоть дрібними кубиками, перекладіть їх у каструлю до помідорів.
Ріпчасту цибулю і часник очистіть від лушпиння. Великі зубчики розріжте на кілька частин, цибулина наріжте кубиками.
Поставте каструлю з овочами на середній вогонь. Після того як овочева маса закипить, зменшіть вогонь і варіть ще 1 годину, не закриваючи кришкою. Дайте суміші трохи охолонути, потім протріть її через дрібне сито. Це дозволить позбутися від насіння і залишків шкурок.
В овочеве пюре додайте сіль, цукор, перець і оцет. Доведіть масу до кипіння, варіть 10 хвилин, потім відразу розкладіть готовий кетчуп за чистим стерилізованим банкам, щільно закрутіть банки кришками.
Остудіть кетчуп при кімнатній температурі. Потім пару банок можна поставити в холодильник, щоб кетчуп був завжди під рукою, а решта спустити в льох на зберігання.
Приємного апетиту!
Кетчуп з помідорів з цибулею Кетчуп з помідорів з яблуками Кетчуп чилі з помідорів