Червона і чорна смородина урожайні, як правило, кожен рік, і багато господині заготовляють з них компот-асорті на зиму у великих кількостях. Такий компот відрізняється особливими ароматом і смаком цих ягід, добре втамовують спрагу і насичують організм вітамінами. Смородина добре дружить з багатьма ягодами і фруктами, тому вам пропонується доповнити компот яблуками, адже вони дозрівають в один час. Ягід у банку можна покласти і більше, щоб напій вийшов з насиченим смаком.
Порції: 9 л (три 3-літрові банки).
Інгредієнти: на 9 л.
- Смородина червона – 1 л
- чорна Смородина – 1 л
- Яблука – 1 кг
- Цукор-пісок – 1 кг
- Вода – 8 л.
Процес приготування:
Як приготувати компот із червоної і чорної смородини на 3-літрову банку на зиму? Спочатку відміряйте потрібну кількість смородини та яблук для цієї заготовки.
Добре промийте з содою 3-літрові банки і стерилізуйте їх або гарячим пором, або в духовці. Кришки прокип’ятіть протягом 5 хвилин в ковшике. Відразу у великій каструлі поставте кип’ятити 9 літрів чистої води.
Чорну і червону смородину очистіть від дрібного сміття. Відокремлювати ягоди від гілочок не потрібно. Потім смородину промийте на друшляку під проточною водою і залиште на 10 хвилин для стікання зайвої рідини. Яблука наріжте часточками будь-яких розмірів.
Гарячі стерильні банки поставте на тарілочки, щоб скло не луснуло. Потім у них пошарово укладіть підготовлені яблука і смородину. Ягоди повинні займати половину обсягу банки, тоді компот буде смачним і ароматним.
Потім ополоником залийте ягоди в банках киплячою водою, заповнюючи їх до самого верху горлечка.
Банки прикрийте стерильними кришками і залиште їх на 15 хвилин для настоювання.
Після закінчення цього часу воду з банок акуратно перелийте в ту ж каструлю, тільки ягоди повинні залишитися в банку.
В цю воду насипте потрібну кількість цукру, перемішайте, щоб він повністю розчинився, і поваріть сироп протягом 5 хвилин від початку кипіння. Потім киплячим сиропом повторно залийте вміст банок і їх відразу щільно закупорьте. Перевірте герметичність закупорки. Банки поставте на кришки і на ніч накрийте будь «шубою». Компот із червоної і чорної смородини та яблук готовий. Його можна зберігати в будь-якому темному місці, навіть при кімнатній температурі.
Смачних і вдалих заготовок!