Ягоди брусниці і журавлини – джерело вітамінів. Вони приносять дуже багато користі організму людини, в тому числі підтримують імунну систему і тому є першим засобом для лікування різних простудних захворювань.


Інгредієнти: на 8 арк.

  • Журавлина – 1 л
  • Брусниця – 1 л
  • Цукор-пісок – 15 ст.л.
  • Вода – 6 л.
  • Кориця – 1 ч. л.

Процес приготування:

Готувати компот з брусниці та журавлини на зиму просто! Висипаємо журавлину і брусницю в друшляк. Промиваємо обидва види ягід прохолодною водою. Коли зайва рідина стече в раковину, а ягоди обсохнуть, їх можна піддавати подальшій обробці. Також стежимо за тим, щоб серед ягід не було гнилих, інакше компот зіпсується.

Тепер ягоди слід подрібнити. Це можна зробити за допомогою блендера або м’ясорубки, що є самим швидким способом. Краще приділити цьому процесу більше часу і ягоди потовкти з допомогою дерев’яної ступи.

ягідну масу Перекладаємо в каструлю і заливаємо її водою. Слідом всипаємо цукор і корицю. Доводимо суміш до кипіння на плиті і продовжуємо варити компот близько 4-5 хвилин.

Банки і кришки уважно оглядаємо. Якщо на них відсутні тріщини та інші дефекти, очищаємо їх за допомогою соди. Промиваємо і піддаємо термообробці.

Накриваємо шийку кожної банки марлею, складеною в кілька шарів. Вливаємо компот в банки. Знімаємо марлю, на якій залишився макуха з журавлини і брусниці. Закочує банки, перевертаємо їх і закутуємо теплим покривалом. Коли узвар охолоне, банки потрібно поставити в прохолодне місце.

Приємного апетиту!

Компоти