Іноді хочеться побалувати себе смачними напоями, однак магазинні соки містять в собі більше шкідливих компонентів, ніж вітамінів. Цей рецепт допоможе вам приготувати смачний і ароматний компот, який не тільки вгамує вашу спрагу, але і буде корисний для організму.


Інгредієнти: на 1.5 л.

  • Чорниця – 120 гр.
  • Цукор-пісок – 100 гр.
  • Вода – 950 мл
  • Лимонна кислота – 1 щіпка

Процес приготування:

Приступимо до приготування компоту з чорниці з лимонною кислотою на зиму. Для компоту рекомендується використовувати свіжі і зрілі ягоди. Якщо ви плануєте купувати чорницю, а не збирати її самостійно, перевірте запах ягід. Якщо вони мають кислуватий аромат, відмовтеся від такого товару. Чорницю пересипаємо в широку каструлю. Перегляньте ягоди, прибираючи пошкоджену і зіпсовану чорницю. Використовувати такі ягоди в компоті не рекомендується. Щоб не витрачати багато часу на очищення їх від сміття, залийте чорницю водою. На її поверхню спливуть всі листочки і комахи, які могли перебувати на чорниці. Залиште ягоди у воді приблизно на 30 хвилин. Після цього кілька разів промийте чорницю. На столі або іншій плоскій поверхні розкладіть або паперовий кухонне рушник. Викладіть на нього ягоди, щоб вони повністю висохли.

Перед використанням банку необхідно простерилізувати. Для нашого компоту нам знадобиться банку невеликого обсягу. Добре промийте її содою під теплою водою. Після цього кілька разів її слід прополоскати. Наповніть чайник холодною водою. Поставте його на вогонь. Коли вода почне кипіти, розмістіть на носику чайника банку таким чином, щоб в неї вступав пар. Після цього опустіть кришку в гарячу воду і прокип’ятіть її протягом 5 хвилин. Поставте банку на кухонний рушник і дайте їй повністю висохнути.

Пересипте оброблену чорницю в банку. Простежте за тим, щоб на банку і на ягодах не було будь-яких забруднень або сміття. Наповніть каструлю холодною водою. Поставте її на великий вогонь. Коли вода закипить, залийте її до ягід чорниці. Накрийте банку кришкою і відставте її приблизно на 10-15 хвилин. Протягом цього часу ягоди будуть стерилізуватися, а вода стане насиченого червоного кольору.

Коли час вийде, перелийте забарвлену воду в каструлю і поставте її на вогонь. Невеликими порціями починайте додавати цукор. Постійно помішуйте сироп, щоб цукор добре розчинився. Насипте до отриманого розчину щіпку лимонної кислоти. Продовжуйте постійно перемішувати сироп, поки кристали цукру повністю не розчиняться. Потім вимкніть вогонь і залиште каструлю на плиті приблизно на 3 хвилини.

Залийте ягоди готовим розчином цукру, води і лимонної кислоти. Накрийте банку кришкою і відразу ж загорніть. Після цього нам необхідно перевернути банку і поставити її на кришку. Укутайте її пледом або великим рушником. Залишіть банку в такому положенні. Вона має повністю охолонути. Коли це станеться, приберіть компот у прохолодне місце. Наприклад, в комору. Там компот зможе зберігатися на протязі довгого часу.

Чудовий напій з ароматною чорниці готовий. Тепер ви можете бути спокійні, знаючи про те, що запаси на зиму вже стоять у вашій квартирі. Компот виходить дуже смачним. Він поєднує в собі солодкі і кислі нотки. Такий напій буде корисний як для дорослих, так і для дітей. Вам варто спробувати зварити його прямо зараз.

Компоти Чорниця на зиму