Компот з груш варто заготовити про запас на зиму. Він добре втамовує спрагу, подобається дітям і дорослим. Щоб напій звучав цікавіше, додамо трохи лимона – цитрусова кислинка вдало поєднується з солодкими грушами. Даний рецепт не передбачає стерилізацію – це простіше і швидше. Але важливо ретельно промити сировину перед приготуванням, щоб мінімізувати ризик псування при зберіганні.


Інгредієнти: на 1.5 л.

  • Груша (середня) – 10 шт.
  • Лимон (невеликий) – 1 шт.
  • Вода – 1,2 л
  • Цукор-пісок – 0.66 ст.

Процес приготування:

Для того щоб приготувати компот з груш з лимоном на зиму, варто згадати, що для компоту краще використовувати щільні груші, щоб при подальшій термічній обробці вони не деформувалися і не робили напій каламутним. Ретельно промиваємо їх у великій кількості води. Для того, щоб видалити всі поверхневі забруднення, використовуємо м’яку щітку.

Лимон промиваємо в гарячій воді також за допомогою щітки.

Підготовлені чисті груші розрізаємо на дві половинки. Якщо плоди крупного розміру, то краще різати поздовжніми скибочками. Плодоніжку обов’язково видаляємо, а слід від зав’язі і насіннєві коробочки можна залишити, за бажанням.

Лимон ріжемо на кружечки товщиною в п’ять-сім міліметрів. Кісточки виймаємо і викидаємо.

Банки і кришки моєму содовим розчином і стерилізуємо будь-яким зручним способом. В підготовлену тару складаємо шматочки груш.

Зверху на груші висипаємо цукровий пісок. Його кількість можна регулювати за власним смаком, в залежності від солодощі фруктів та особистих уподобань.

Слідом за цукром кладемо кружечки лимона.

Воду в зазначеній кількості доводимо до кипіння і заливаємо її в банки з фруктами. Прикриваємо кришкою і пропарюють сировину п’ятнадцять хвилин.

Потім рідину зливаємо назад в каструлю (фрукти залишаються в банку) і знову доводимо до кипіння. Киплячим сиропом повторно заливаємо пропарені груші з лимоном.

Після заповнення відразу герметично закочує банки кришками, використовуючи спеціальне пристосування.

Після закачування перевертаємо банки догори дном для перевірки герметичності та покриваємо їх ковдрою. Залишаємо компот повільно остигати. Охолоджені заготовки прибираємо в темне прохолодне місце на зберігання.

Приємного апетиту!

Компот з груш на 3-х літрову банку Компот з груш на зиму Компоти