Компот з груш варто заготовити про запас на зиму. Він добре втамовує спрагу, подобається дітям і дорослим. Щоб напій звучав цікавіше, додамо трохи лимона – цитрусова кислинка вдало поєднується з солодкими грушами. Даний рецепт не передбачає стерилізацію – це простіше і швидше. Але важливо ретельно промити сировину перед приготуванням, щоб мінімізувати ризик псування при зберіганні.
Інгредієнти: на 1.5 л.
- Груша (середня) – 10 шт.
- Лимон (невеликий) – 1 шт.
- Вода – 1,2 л
- Цукор-пісок – 0.66 ст.
Процес приготування:
Для того щоб приготувати компот з груш з лимоном на зиму, варто згадати, що для компоту краще використовувати щільні груші, щоб при подальшій термічній обробці вони не деформувалися і не робили напій каламутним. Ретельно промиваємо їх у великій кількості води. Для того, щоб видалити всі поверхневі забруднення, використовуємо м’яку щітку.
Лимон промиваємо в гарячій воді також за допомогою щітки.
Підготовлені чисті груші розрізаємо на дві половинки. Якщо плоди крупного розміру, то краще різати поздовжніми скибочками. Плодоніжку обов’язково видаляємо, а слід від зав’язі і насіннєві коробочки можна залишити, за бажанням.
Лимон ріжемо на кружечки товщиною в п’ять-сім міліметрів. Кісточки виймаємо і викидаємо.
Банки і кришки моєму содовим розчином і стерилізуємо будь-яким зручним способом. В підготовлену тару складаємо шматочки груш.
Зверху на груші висипаємо цукровий пісок. Його кількість можна регулювати за власним смаком, в залежності від солодощі фруктів та особистих уподобань.
Слідом за цукром кладемо кружечки лимона.
Воду в зазначеній кількості доводимо до кипіння і заливаємо її в банки з фруктами. Прикриваємо кришкою і пропарюють сировину п’ятнадцять хвилин.
Потім рідину зливаємо назад в каструлю (фрукти залишаються в банку) і знову доводимо до кипіння. Киплячим сиропом повторно заливаємо пропарені груші з лимоном.
Після заповнення відразу герметично закочує банки кришками, використовуючи спеціальне пристосування.
Після закачування перевертаємо банки догори дном для перевірки герметичності та покриваємо їх ковдрою. Залишаємо компот повільно остигати. Охолоджені заготовки прибираємо в темне прохолодне місце на зберігання.
Приємного апетиту!
Компот з груш на 3-х літрову банку Компот з груш на зиму Компоти