Ягоди поміщаються в банку і заливаються окропом. Через півгодини настій переливається в каструлю. До нього додається цукор і все вариться пару хвилин. Потім сироп переливається в банки, і вони закочуються.


Інгредієнти: на 3 л.

  • Ірга – 0.7 – 1 кг
  • Цукор-пісок – 250 гр.
  • Вода – 2 – 2.5 л.

Процес приготування:

Почнемо готувати компот з ірги на 3-х літрову банку на зиму. Трилітрову банку ретельно миємо і стерилізуємо на пару або іншим зручним способом. Кришки для закачування кип’ятимо в каструлі.

Іргу добре перебираємо, позбавляючись від листя, гілочок і гнилих ягід. Далі промиваємо під проточною водою і відкидаємо на друшляк. Чекаємо поки з них не стече вся рідина. В цей час ставимо на вогонь каструлю, наливаємо в неї воду і даємо їй закипіти.

Наповнюємо банки ягодами. Від їх кількості буде залежати смак і колір готового компоту.

За цей час повинна була закипіти вода. Переливаємо її в банки з ягодами і даємо настоятися близько півгодини або більше.

Надягаємо на банку кришку з дірочками і переливаємо отриманий настій у глибоку каструлю.

Насипаємо 250 гр цукру. Можна додати його більше або менше, залежно від бажаної солодкості компоту.

Ставимо каструлю на вогонь, доводимо рідину до кипіння і варимо 2-3 хвилини, щоб цукровий пісок повністю розчинився.

Переливаємо отриманий сироп назад до ягід, накриваємо банку кришкою і закатуємо її.

Перевертаємо банку вниз кришкою і закутуємо в рушник. Даємо постояти поки компот не охолоне, після чого прибираємо його для зберігання в темне холодне місце. Приємного апетиту!

Компот з ірги Компот з ірги на 3-х літрову банку на зиму Компот з ірги на зиму Компоти