Якщо у вас в цьому році такий самий вдалий врожай сливи як у нас – цей рецепт для вас! Сливовий компот красивого сливового кольору з приємним ароматом, так що нагадує дитинство. На заготівлю компоту йде невелика кількість часу, так як ми використовуємо спосіб подвійний заливки замість стерилізації компоту в окропі. Єдине, що буде потрібно для такого способу – насадка з отворами для зручного зливу рідини з банки.
Інгредієнти: на 3 л.
- Слива синя – 1 кг
- Цукор-пісок – 300 гр.
- Вода – 2 л
Процес приготування:
Приступимо до приготування компоту з синіх слив без стерилізації. Сливи промиваємо під теплою проточною водою, викладаємо на кухонний рушник і даємо їм трохи стекти від води. Потім у кожній зливі за допомогою зубочистки робимо кілька проколів, щоб вони краще віддавали сік і компот вийшов більш насичений. Якщо сливи дуже солодкі на смак – кількість цукру можна зменшити і навпаки, якщо кислі – трохи збільшити, орієнтуйтеся на ваш смак.
Банку для компоту промиваємо питною содою, добре споліскують водою і стерилізуємо зручним для вас способом. Потім укладаємо в банку підготовлені сливи.
Воду для компоту беремо відфільтровану, компот з неї виходить більш м’яким на смак, кип’ятимо її і заливаємо в банку зі сливами. Наповнювати банку необхідно поступово: спочатку на третину і дати постояти близько хвилини, потім ще на третину і знову дати постояти близько хвилини, після чого наповнити банку до країв. Це необхідно для того, щоб в процесі заповнення банки окропом вона не лопнула від різкого перепаду температури, а прогрівалася поступово. Прикриваємо банку прокип’яченої кришкою і залишаємо сливи на 15-20 хвилин трохи пропаритися в окропі.
Після закінчення часу на горлечко банки надягаємо спеціальну насадку з отворами і обережно зливаємо воду в каструлю. Додаємо цукор, перемішуємо і ставимо на вогонь. Доводимо сироп до кипіння і кип’ятимо одну хвилину.
Гарячий сироп заливаємо в банку і щільно закручуємо кришкою. Сливи спливуть вгору – так і повинно бути.
Перевертаємо банку догори дном і перевіряємо герметичність навколо кришки, чи не протікає вода. Далі закутуємо банку пледом і залишаємо при кімнатній температурі до повного охолодження компоту. Коли компот охолов до кімнатної температури – прибираємо його на зберігання в прохолодне темне місце, де він може зберігатися протягом кількох місяців.
Компот із слив без стерилізації Компот із слив з кісточками Компот із слив на 1 літрову банку Компот із слив на 3 літрову банку Компот із слив на зиму Сливи на зиму