Курча тютюну – це справжні ласощі. Кірочка на поверхні засмажується до хрускоту і красивого рум’янцю, а м’ясо залишається неймовірно соковитим і ароматним за рахунок спецій і особливого методу смаження. У чому особливість? У вантажі, яким притиснута курка прямо в сковороді при смаженні. Грузини використовують для цього спеціальну сковороду з гвинтовою кришкою. У наших умовах можна замінити це спеціальне пристосування звичайної банкою, наповненою водою, і розміщеної поверх курки.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Курка – 1 шт.
  • Коріандр – за смаком
  • Часник – 5 зуб.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Масло рослинне – для смаження

Процес приготування:

Почнемо готувати курча тютюну на сковороді під пресом по-грузинськи. Курку промиваємо, зрізаємо надлишок шкіри і жирку, якщо вони є. Обсушуємо рушником і розрізаємо вздовж по грудині, не зачіпаючи спинки.

Формуємо з тушки пласт, маємо його шкірою вгору і відбиваємо кухонним молотком. Щоб при отбивании не розліталися бризки, можна накрити курку харчовою плівкою. Силу застосовуємо в основному не до філе, а до кісток і суглобів: ламаємо їх, щоб тушка стала плоскою.

Часник очищаємо від лушпиння і нарізаємо тонкими часточками. Змішуємо сіль, коріандр і чорний мелений перець.

На шкірі тонким ножем робимо надрізи-кишеньки по всій тушці.

В надрізи закладаємо шматочки часнику.

Потім посипаємо тушку сумішшю солі, чорного меленого перцю і коріандру. Руками втираємо спеції в поверхню шкіри та м’яса.

Викладаємо птицю в широку ємність, затягуємо харчовою плівкою, щоб спеції не поширювали інтенсивний аромат, і прибираємо в холодильник. Птиця повинна промаринуватися два-три години, як мінімум. Ідеально, якщо на цьому етапі залишити курку на ніч.

Після маринування приступаємо до смаження. На сковороді розігріваємо рослинне масло без запаху. Викладаємо тушку спинкою вниз. Накриваємо курку кришкою або плоскою тарілкою меншого діаметра, а зверху встановлюємо вантаж. Наприклад, банку з водою або важкий чайник. Смажимо при середньо-високій температурі десять-п’ятнадцять хвилин.

Потім курку перевертаємо на інший бік, також встановлюємо зверху вантаж і продовжуємо смажити ще п’ятнадцять хвилин. Можливо, для повної готовності часу знадобиться більше, багато чого залежить від розміру курки. Можна перевертати тушку потрібну кількість разів і таким чином довести м’ясо до готовності, не забуваючи встановлювати прес після кожного перевертання.

Готового курчати тютюну знімаємо зі сковороди і перекладаємо на тарілку, посипаємо подрібненою зеленню і подаємо до столу в гарячому вигляді. Кращий гарнір – свіжі овочі і томатний соус.

Приємного апетиту!

Курча тютюну Курча тютюну класичний Курча тютюну на сковороді під пресом Курча тютюну по-грузинськи