Курча тютюну на електрогрилі – адаптований під наші реалії варіант приготування грузинського традиційного блюда. Не у всіх є спеціальна сковорідка з пресом, а електрогриль відмінно її замінює. Кришки приладу стискають курчати і одночасно обсмажують його з двох сторін – у наявності економія часу. Щоб птиця була соковитою і ароматною, замаринуем її в лимонному соці і ріпчастій цибулі зі спеціями. Перед обсмажуванням не забуваємо всі шматочки продуктів маринаду видалити, щоб не було гарі.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Курча – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 головки
  • Лимонний сік – 2 ст. л.
  • Часник – 5 зуб.
  • Сіль – за смаком
  • Коріандр – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Масло рослинне – для змазування

Процес приготування:

Почнемо готувати курча тютюну на електрогрилі. Курчат промиваємо, обсушуємо рушником і розрізаємо вздовж по грудині, не зачіпаючи спинки. Розкриваємо тушки в горизонтальний пласт.

Ріпчасту цибулю очищаємо і нарізаємо кільцями.

Часник звільняємо від лушпиння і подрібнюємо.

В широку ємність викладаємо підготовлених курчат. На них виливаємо лимонний сік, насипаємо сіль, мелений коріандр, чорний мелений перець за ріпчасту цибулю.

Руками перемішуємо всі разом, намагаючись одночасно розподілити спеції за тушкам. Залишаємо їх на три-чотири години для маринування.

Після закінчення зазначеного часу тушки дістаємо, знімаємо з них залишки лука, щоб вони не пригорали при смаженні.

Кухонним молотком або кулаком відбиваємо курчат по місцях суглобів і кісток. Так вони стануть більш плоскими і податливими.

Додатково присипаємо тушки чорним меленим перцем і невеликою кількістю меленого коріандру.

Гриль розігріваємо до гарячого стану, пластини змащуємо олією з допомогою силіконової пензлика.

Підготовлених курчат укладаємо на гриль, закриваємо кришкою і готуємо при високій потужності протягом десяти-п’ятнадцяти хвилин. Періодично під час смаження притискаємо верхню кришку рукою, щоб придавити тушки.

Якщо є сумніви в готовності птиці, протикаємо стегно тонким ножем і оцінюємо колір виходить соку. Якщо рідина повністю прозора, тушка готова. Якщо є рожева домішка крові, продовжуємо готувати ще трохи.

Готових курчат тютюну перекладаємо на тарілку і подаємо в гарячому вигляді зі свіжими овочами та зеленню.

Приємного апетиту!

Курча тютюну