Ні один магазинний напій, навіть самий смачний, не зрівняється з цим домашнім квасом, приготованим своїми руками. Такий квас добре втамує спрагу, підніме настрій, покращить апетит. Приготувати домашній квас можна і з білого хліба, і з чорного, але саме чорний хліб робить домашній квас з незабутнім класичним смаком. Для бродіння додамо в хлібний квас дикі дріжджі, які знаходяться на шкірці родзинок, тому родзинки не рекомендується мити.
Інгредієнти: на 3 л.
- Житній хліб – 300 гр.
- Цукор-пісок – 1 склянка
- Родзинки – 30 гр.
- Вода – 2.7 л.
Процес приготування:
Для того щоб приготувати квас з чорного хліба в домашніх умовах, в окремому посуді закип’ятіть чисту воду і розчиніть в ній зазначена кількість цукру. Потім цей сироп остудіть до кімнатної температури.
Чорний хліб наріжте на невеликі шматочки, покладіть на деко і протягом 15 хвилин обсмажте в розігрітій духовці, тільки не пережарьте.
Приготовані сухарі перекладіть в чисту 3-літрову банку, додайте до них немитий родзинки і залийте приготовленим сиропом. Банку накрийте серветкою або складеним у 4 шари марлею.
Поставте банку в тепле місце на 1-2 дні, щоб почався процес бродіння. Коли квас почне бродити, витримайте його в теплому місці ще 2 доби.
Після закінчення цього часу квас процідіть на сито або марлю. На решті хлібній масі можете приготувати наступну порцію квасу. Для цього половину закваски залийте водою з цукром в такій же пропорції, витримайте 2 дні в теплі – і буде готова чергова порція квасу.
Проціджений квас розлийте по чистим пластикових пляшках, не заповнюючи їх до самого верху. У кожну пляшку покладіть по кілька штук родзинок. Пляшки з квасом на 7 годин поставте в тепле місце, щоб напій став більш газованим.
Потім приготований квас охолодіть і можете подати до столу.
Приємного апетиту!
Квас без дріжджів Квас в домашніх умовах Хлібний квас Хлібний квас без дріжджів Хлібний квас з родзинками Хлібний квас на 3 літри