Ні один магазинний напій, навіть самий смачний, не зрівняється з цим домашнім квасом, приготованим своїми руками. Такий квас добре втамує спрагу, підніме настрій, покращить апетит. Приготувати домашній квас можна і з білого хліба, і з чорного, але саме чорний хліб робить домашній квас з незабутнім класичним смаком. Для бродіння додамо в хлібний квас дикі дріжджі, які знаходяться на шкірці родзинок, тому родзинки не рекомендується мити.


Інгредієнти: на 3 л.

  • Житній хліб – 300 гр.
  • Цукор-пісок – 1 склянка
  • Родзинки – 30 гр.
  • Вода – 2.7 л.

Процес приготування:

Для того щоб приготувати квас з чорного хліба в домашніх умовах, в окремому посуді закип’ятіть чисту воду і розчиніть в ній зазначена кількість цукру. Потім цей сироп остудіть до кімнатної температури.

Чорний хліб наріжте на невеликі шматочки, покладіть на деко і протягом 15 хвилин обсмажте в розігрітій духовці, тільки не пережарьте.

Приготовані сухарі перекладіть в чисту 3-літрову банку, додайте до них немитий родзинки і залийте приготовленим сиропом. Банку накрийте серветкою або складеним у 4 шари марлею.

Поставте банку в тепле місце на 1-2 дні, щоб почався процес бродіння. Коли квас почне бродити, витримайте його в теплому місці ще 2 доби.

Після закінчення цього часу квас процідіть на сито або марлю. На решті хлібній масі можете приготувати наступну порцію квасу. Для цього половину закваски залийте водою з цукром в такій же пропорції, витримайте 2 дні в теплі – і буде готова чергова порція квасу.

Проціджений квас розлийте по чистим пластикових пляшках, не заповнюючи їх до самого верху. У кожну пляшку покладіть по кілька штук родзинок. Пляшки з квасом на 7 годин поставте в тепле місце, щоб напій став більш газованим.

Потім приготований квас охолодіть і можете подати до столу.

Приємного апетиту!

Квас без дріжджів Квас в домашніх умовах Хлібний квас Хлібний квас без дріжджів Хлібний квас з родзинками Хлібний квас на 3 літри