Якщо буденні каші вранці набридли, пропонуємо подати на сніданок кыстыбый по-татарськи з пшоном. Це татарське національне блюдо, яке включає в себе обсмажені прісні коржі з начинкою. Пшоно відварюємо на молоці з вершковим маслом – каша набуває дуже ніжний і м’який смак. Коржі ж обсмажуємо до хрусткої скоринки окремо на сковороді. Поєднуються ці компоненти ідеально і, що важливо, забезпечують тривалу ситість.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Молоко коров’яче (для тіста) – 1 склянка
- Сіль (для тіста) – 0.5 ч. л.
- Борошно пшеничне – 3 склянки
- Пшоно – 100 гр.
- Молоко коров’яче (для начинки) – 500 мл
- Масло вершкове – 150 гр.
- Сіль (для начинки) – 0.5 ст. л.
- Цукор-пісок (для начинки) – 1 ст. л.
Процес приготування:
Щоб приготувати кыстыбый по-татарськи з пшоном, в миску поміщаємо тепле молоко, додаємо в нього сіль, розмішуємо до розчинення.
Всипаємо вказану кількість пшеничного борошна, попередньо просіяти її.
Замішуємо тісто спочатку ложкою, а потім руками. Вимішуємо масу, поки вона не перестане липнути до поверхонь.
Скачуємо тісто в кулю і накриваємо чистим рушником. Залишаємо на півгодини при кімнатній температурі.
Пшоно перебираємо від випадкового сміття, промиваємо і даємо воді стекти.
Висипаємо пшоно в кипляче молоко і варимо його до повної готовності.
У процесі додаємо сіль та цукровий пісок. Орієнтовно на варіння піде тридцять хвилин.
В отриману кашу кладемо 50 грам вершкового масла, перемішуємо.
З настоявшегося тіста формуємо «ковбаску» і розрізаємо її на 8-12 частин, в залежності від того, наскільки великі коржі ви хочете отримати. З кожної частини формуємо кульку.
Розкачуємо кожен кульку качалкою в тонкий коло. Щоб надати пласту рівну круглу форму, кладемо на нього перевернуту тарілку і обрізаємо ножем виступаючі надлишки тесту по колу.
На сухій гарячій сковороді без олії обсмажуємо підготовлені коржики з обох сторін. Скоринка буде мати вигляд окремих рум’яних бульбашок. Досить смажити буквально за півтори-дві хвилини з кожного боку.
Готові обсмажені коржі промазуємо вершковим маслом.
На половинку обсмажені коржі кладемо пшоняну начинку.
Другий половиною прикриваємо начинку. Таким чином начиняємо всі коржі. Укладаємо кыстыбый віялом на блюді і подаємо в гарячому вигляді.
Приємного аппетита!
Кыстыбый