Що ж може бути смачніше, ніж лечо з баклажанами і морквою. Овочева закуска відмінно вас виручить, коли потрібно терміново перекусити або пригостити нежданих гостей. Таке лечо я консервую кожен рік у великих кількостях. Закуска чудово підійде для Великого посту.
Інгредієнти: на 4 л.
- Болгарський перець солодкий – 1 кг
- Баклажан – 2 кг
- Моркву – 700 гр.
- Помідори свіжі – 1,5 кг
- Цибуля ріпчаста – 1,5 кг
- Перець чилі – 2 шт.
- Масло рослинне – для смаження
- Перець чорний мелений – за смаком
- Коріандр – за смаком
- Пажитник – за смаком
- Сіль – за смаком
- Цукор-пісок – 1 ч. л.
Процес приготування:
Приступимо до приготування лечо з баклажанами і морквою. Першим ділом вимийте міцні баклажани, обсушіть їх і наріжте дрібним кубиком. Потім помістіть їх в глибоку ємність, залийте холодною водою, додайте кухонної солі, перемішайте і залиште приблизно хвилин на 40. За цей час баклажани випустять свою гіркоту.
Ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння і промийте. Вимийте помідори, зробіть хрестоподібний надріз, помістіть в окріп на кілька секунд, а потім в крижану воду.
Після чого зніміть шкірку і вирізати плодоніжку.
Таким чином очистіть всі помідори.
Очищені помідори наріжте дрібним кубиком.
Очищений ріпчасту цибулю наріжте дрібним кубиком.
Болгарський перець вимийте, очистіть від насіння і серцевини, а потім наріжте дрібним кубиком.
Гострий перець ретельно вимийте, очистіть від насіння і серцевини, а потім подрібніть гострим ножем.
Моркву ретельно вимийте, очистіть від шкірки за допомогою овочечистки, а потім натріть на крупній тертці.
Баклажани злийте через сито або друшляк і промийте під холодною водою, залиште на деякий час, щоб зайва волога скла.
Глибоку посуд з товстим дном, поставте на середній вогонь і налийте необхідну кількість рослинного масла. Викладіть підготовлені баклажани і обсмажте, періодично помішуючи.
Обсмажені баклажани перекладіть в глибоку металевий посуд, в якому будете варити лечо.
В казан викладіть нарізану ріпчасту цибулю і обсмажте, періодично помішуючи, до золотистого кольору.
Обсмажену цибулю перекладіть в глибоку посуд, в якій вже лежать баклажани. У казан, в якому обсмажувалися овочі, викладіть натерту моркву і обсмажте, періодично помішуючи, до розм’якшення.
Обсмажену моркву перекладіть в глибоку посуд, в якій вже лежать інші обсмажені овочі. У казан викладіть нарізаний болгарський перець і обсмажте, періодично помішуючи, до розм’якшення.
Болгарський перець викладіть в каструлю. В останню чергу потушкуйте нарізані помідори в казані, періодично помішуючи.
Протушкувалися помідори перекладіть в глибоку металевий посуд, в якій вже лежать обсмажені овочі.
До овочевої маси додайте нарізаний гострий перець, чорний мелений перець, коріандр і пажитник.
Потім додайте сіль за смаком і цукровий пісок.
Перемішайте і варіть 30-35 хвилин на повільному вогні, періодично помішуючи.
За 5 хвилин до готовності влийте столовий оцет і перемішайте. Підготуйте банки, вимийте і стерилізуйте їх в духовій шафі, в мікрохвильовій печі або на водяній бані. Кришки обдайте окропом або прокип’ятіть каструлі приблизно 10 хвилин.
Гаряче лечо з баклажанами і морквою акуратно розкладіть по стерильним банкам і закрутіть стерильними кришками.
Переверніть банки з лечо догори дном. Залиште в такому вигляді до повного охолодження, закутавши теплим одеялом.
Потім переверніть охолоджені банки з закускою і перемістіть в прохолодне темне місце на зберігання.
Приємного апетиту!
Лечо «Пальчики оближеш» на зиму Овочеві салати на зиму Салат з перцю пальчики оближеш на зиму Салати без оцту на зиму Салати з цибулею на зиму