Що ж може бути смачніше, ніж лечо з баклажанами і морквою. Овочева закуска відмінно вас виручить, коли потрібно терміново перекусити або пригостити нежданих гостей. Таке лечо я консервую кожен рік у великих кількостях. Закуска чудово підійде для Великого посту.


Інгредієнти: на 4 л.

  • Болгарський перець солодкий – 1 кг
  • Баклажан – 2 кг
  • Моркву – 700 гр.
  • Помідори свіжі – 1,5 кг
  • Цибуля ріпчаста – 1,5 кг
  • Перець чилі – 2 шт.
  • Масло рослинне – для смаження
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Коріандр – за смаком
  • Пажитник – за смаком
  • Сіль – за смаком
  • Цукор-пісок – 1 ч. л.

Процес приготування:

Приступимо до приготування лечо з баклажанами і морквою. Першим ділом вимийте міцні баклажани, обсушіть їх і наріжте дрібним кубиком. Потім помістіть їх в глибоку ємність, залийте холодною водою, додайте кухонної солі, перемішайте і залиште приблизно хвилин на 40. За цей час баклажани випустять свою гіркоту.

Ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння і промийте. Вимийте помідори, зробіть хрестоподібний надріз, помістіть в окріп на кілька секунд, а потім в крижану воду.

Після чого зніміть шкірку і вирізати плодоніжку.

Таким чином очистіть всі помідори.

Очищені помідори наріжте дрібним кубиком.

Очищений ріпчасту цибулю наріжте дрібним кубиком.

Болгарський перець вимийте, очистіть від насіння і серцевини, а потім наріжте дрібним кубиком.

Гострий перець ретельно вимийте, очистіть від насіння і серцевини, а потім подрібніть гострим ножем.

Моркву ретельно вимийте, очистіть від шкірки за допомогою овочечистки, а потім натріть на крупній тертці.

Баклажани злийте через сито або друшляк і промийте під холодною водою, залиште на деякий час, щоб зайва волога скла.

Глибоку посуд з товстим дном, поставте на середній вогонь і налийте необхідну кількість рослинного масла. Викладіть підготовлені баклажани і обсмажте, періодично помішуючи.

Обсмажені баклажани перекладіть в глибоку металевий посуд, в якому будете варити лечо.

В казан викладіть нарізану ріпчасту цибулю і обсмажте, періодично помішуючи, до золотистого кольору.

Обсмажену цибулю перекладіть в глибоку посуд, в якій вже лежать баклажани. У казан, в якому обсмажувалися овочі, викладіть натерту моркву і обсмажте, періодично помішуючи, до розм’якшення.

Обсмажену моркву перекладіть в глибоку посуд, в якій вже лежать інші обсмажені овочі. У казан викладіть нарізаний болгарський перець і обсмажте, періодично помішуючи, до розм’якшення.

Болгарський перець викладіть в каструлю. В останню чергу потушкуйте нарізані помідори в казані, періодично помішуючи.

Протушкувалися помідори перекладіть в глибоку металевий посуд, в якій вже лежать обсмажені овочі.

До овочевої маси додайте нарізаний гострий перець, чорний мелений перець, коріандр і пажитник.

Потім додайте сіль за смаком і цукровий пісок.

Перемішайте і варіть 30-35 хвилин на повільному вогні, періодично помішуючи.

За 5 хвилин до готовності влийте столовий оцет і перемішайте. Підготуйте банки, вимийте і стерилізуйте їх в духовій шафі, в мікрохвильовій печі або на водяній бані. Кришки обдайте окропом або прокип’ятіть каструлі приблизно 10 хвилин.

Гаряче лечо з баклажанами і морквою акуратно розкладіть по стерильним банкам і закрутіть стерильними кришками.

Переверніть банки з лечо догори дном. Залиште в такому вигляді до повного охолодження, закутавши теплим одеялом.

Потім переверніть охолоджені банки з закускою і перемістіть в прохолодне темне місце на зберігання.

Приємного апетиту!

Лечо «Пальчики оближеш» на зиму Овочеві салати на зиму Салат з перцю пальчики оближеш на зиму Салати без оцту на зиму Салати з цибулею на зиму