Лечо з огірків з томатною пастою – незвичайний рецепт, т. к. найчастіше салат заготовляють з кабачків або перців. Однак даний варіант нітрохи не поступається за смаком, а процес приготування не сильно відрізняється від класичного рецепту. Ця страва може бути як гарніром, так і холодною закускою на столі. Обов’язково спробуйте!


Інгредієнти: на 2 л.

  • Огірки – 0,8 кг
  • Помідори свіжі – 1,5 кг
  • Баклажан – 1,4 кг
  • Болгарський перець солодкий – 0,75 кг
  • Перець чилі – 0.5 шт.
  • Часник – 1 шт.
  • Цукор-пісок – 130 гр.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Масло рослинне – 0.75 склянки
  • Оцет столовий 9% – 4 ст. л.
  • Перець запашний – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Процес приготування:

Готувати лечо з огірків з томатною пастою просто! Свіжі і чисті огірки заздалегідь вимочити у таз з холодною водою, щоб вони набрали пружність і посвіжішали. Це займе пару годин.

Промийте баклажани і видаліть у них плодоніжки. У старих баклажанів потрібно обов’язково видалити шкірку, а ось молоді баклажани чистити не потрібно.

Наріжте баклажани на невеликі шматочки, товщиною не більше одного сантиметра.

Перекладіть кабачки у велику миску, просалівая їх. Це допоможе видалити гіркоту з плодів.

В миску з баклажанами влийте холодну воду і залиште приблизно на півгодини. За цей час баклажани виділять гіркоту і стануть більш пружними.

Поки баклажани відстоюються в крижаній воді потрібно підготувати томати. Для цього плоди потрібно промити, а потім розрізати на невеликі шматки. Подрібніть томати за допомогою блендера або м’ясорубки.

В результаті у вас повинен вийти густий томатний сік.

Частина томатів можна подрібнити разом з часником, щоб потім не тиснути його через прес окремо.

Солодкий болгарський перець промийте, після чого очистіть від насіннєвої кошики і наріжте скибочками. Відправте в блендер і зробіть пюре, або дуже дрібно наріжте.

Невеликий шматочок гіркого перцю обробіть в рукавичках

Всі перці складіть у блендері або кухонному комбайні і перебити до повної однорідності. Перелийте томатне і перцевий пюре в каструлю для варива.

Огірочки вийміть з холодної води і зріжте попки. Самі огірки наріжте на невеликі шматочки, кружечки або як вам більше до смаку.

Нарізані огірки залиште в мисці з водою, щоб вони не сохли.

Коли томатно-перцевий пюре закипить, додайте сіль і почніть готувати овочі до варіння.

Відіжміть баклажани, вийнявши їх з води.

Подрібніть перець, якщо у вас горошини.

Баклажани викладіть в киплячу томатну суміш, перемішайте.

Проваріть баклажани буквально хвилину, перед закладкою огірків.

Шматочки огірків покладіть в ємність з соусом і баклажанами, добре перемішайте знову.

Проваріть суміш хвилин двадцять після закипання додайте цукор, спеції і масло. Перемішайте і проваріть ще десять хвилин.

Додайте спеції, оцет. Спробуйте заготовку. Поваріть лечо ще трохи, за цей час приготувавши банки.

Готовий салат розкладіть по стерильним банкам і закатайте. Потім приберіть остиглу заготовку на зберігання в темне місце з помірною температурою.

Лечо без стерилізації на зиму Лечо без цибулі та моркви Лечо з баклажанів пальчики оближеш Лечо з огірків з помідорами Лечо по-болгарськи Салат з баклажанів та помідорів на зиму Салат з баклажанів, перцю і часнику на зиму Салат з помідорів з олією на зиму