Такий пиріг може прикрасити не тільки сімейне застілля, але і стати окрасою святкового столу. Виглядає він ефектно, володіє приємним вершково-ягідним смаком, а готується при всьому при цьому дуже просто. Найголовніше – це мати в запасі листкове бездріжджове тісто. Полуницю краще брати саме свіжу – її текстура більш щільна, і при випічці ягідна начинка виходить вдаліше, ніж з розмороженої ягодою.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Листкове тісто бездріжджове – 500 гр.
  • Масло вершкове – 110 гр.
  • Сметана 26% – 5 ст. л.
  • Полуниця – 500 – 600 гр.
  • Цукор-пісок – 80 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Лимонна цедра – 1 ст. л.
  • Лікер ягідний – 2 ст. л.
  • Ванільна есенція – 2 краплі
  • Мигдальні пелюстки – 30 гр.
  • Цукрова пудра – 80 гр.

Процес приготування:

Як почати готувати листковий пиріг з полуницею та сметаною? Листкове бездріжджове тісто перед приготуванням пирога потрібно повністю розморозити при кімнатній температурі, щоб воно стало пластичним і м’яким. Для цього просто залишаємо тісто на столі і чекаємо вищеописаною текстури. Поки тісто розморожується, вершкове масло ріжемо на кубики і залишаємо розм’якшуватися при кімнатній температурі.

Розморожене тісто розкочуємо качалкою, щоб товщина пласта склала орієнтовно три-чотири міліметри. Вирізаємо з розкачаного тіста круг діаметром тридцять три-тридцять п’ять сантиметрів. Деко застеляємо промасленим пергаментом і обережно переносимо на нього вирізаний круг з розкотив листкового тіста.

Духовку завчасно розігріваємо до температури 180 градусів. Деко з тестом ставимо на середній рівень уже гарячої духовки і випікаємо виріб протягом дванадцяти-п’ятнадцяти хвилин. Тісто повинно помітно піднятися і злегка зарум’яниться.

Дістаємо деко з коржем з духовки. За допомогою столової ложки натискаємо на центральну частину коржа, залишаючи недоторканими бортики приблизно на один-півтора сантиметри. Даємо заготівлі охолонути до теплого стану.

Полуницю очищаємо від чашолистків, промиваємо, обсушуємо на чистому рушнику і розрізаємо на частини. Готуємо сметанний крем. У миску кладемо розм’якшене вершкове масло, жирую сметану, цукровий пісок і яйце. Збиваємо все разом міксером до однорідної консистенції. В кінці збивання вливаємо ягідний лікер, ванільний екстракт і додаємо лимонну цедру.

На заготовці з листкового тіста рівномірно розподіляємо сметанную суміш (в області сформованого заглибини). Потім викладаємо ягоди полуниці і посипаємо їх мигдалевими пелюстками. Присипаємо половиною вказаної кількості цукрової пудри. Повертаємо пиріг в гарячу духовку і запікаємо двадцять хвилин.

Потім знижуємо температуру духовки до 160 градусів, накриваємо пиріг фольгою і продовжуємо випікання ще двадцять хвилин.

Готовий пиріг дістаємо з духовки і даємо йому повністю охолонути. Перекладаємо остиглу випічку на блюдо, прикрашаємо поверхня залишилася цукровою пудрою і подаємо до столу.

Приємного апетиту!

Пиріг з замороженою полуницею Пиріг з полуницею Пиріг з полуницею в духовці Пиріг з полуницею з листкового тіста Пиріг з полуницею на сметані Пироги